Guldklockan: Robert Schön fd vice vd Industriarbetsgivarna

2017-03-30 00:00 Calle von Scheele  
Foto: Jörgen Appelgren

Han har jobbat 23 år på organisationen.

Hur hamnade du hos IndustrI­arbets­givarna?

– Jag har inte gjort annat än arbetat för arbetsgivarsidan. År 1979 började jag på Försäkringskassornas förhandlingsorganisation, den 1 januari 1994 på Metallgruppen (Stål och Metall är en del av Industriarbetsgivarna, reds anm.).

Varför har du stannat så länge?

– Jag har haft roligt hela tiden. Det här är en relationsskapande bransch, till skillnad från om du förhandlar affärsavtal. Om du prutar på en slips behöver du aldrig träffa motparten igen, medan det i våra avtalsförhandlingar gäller att lösa svåra problem under press och skilja på sak och person. Du måste försöka ha så goda relationer som det bara går. Men man får aldrig bli förhandlingens fånge, det vill säga vara så inriktad på en uppgörelse att man glömmer sitt mål. Parterna har olika intressen, och de är ibland oförenliga.

Du har många gånger deltagit i den lilla grupp som förhandlat märket. Hur känns det att ha ett så tungt ansvar?

– Det är bara stimulerande att ha det förtroendet från medparter, motparter och de opartiska ordförandena. Och ett stort ansvar, naturligt­vis.

Efterlysning - Guldklockan

Har du jobbat mer än 20 år på samma arbetsplats som till exempel ombudsman, chef, arbetsrättjurist eller inom en myndighet? Eller har du en trotjänare till kollega som förtjänar att uppmärksammas med en intervju? Mejla redaktionen: redaktionen@lag-avtal.se

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer