Hallengren: Dags uppvärdera äldreomsorgen

2020-04-22 17:03 TT  
Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

CORONAVIRUS. Socialminister Lena Hallengren (S) välkomnar Kommunals och SKR:s förslag om satsningar för mer och utbildad personal i äldreomsorgen. Men hon är inte beredd att lova de två miljarder det beräknas kosta att fastanställa och utbilda timvikarier.

– Givet det arbete som borde bedrivas för att stärka äldreomsorgen finns det mycket klokt i förslaget, säger Lena Hallengren.

Hon framhåller att regeringen och samarbetspartierna under våren har föreslagit 15 miljarder i tillskott till kommuner och regioner och därutöver lovat att stå för extra coronakostnader. SKR, som står för Sveriges Kommuner och Regioner, hävdar dock att de 15 miljarderna bara räcker till att täcka det skattebortfall som krisen väntas leda till.

– Det är inte riktigt den bild finansdepartementet ger, säger Hallengren.

Läs mer: Forskare om upproret: Rimligt krav slippa delade turer

Men hon är glad över SKR:s och Kommunals förslag och säger att hon har fått det presenterat för sig.

– Äntligen pratar vi om äldreomsorgen på det sätt som personalen och de äldre förtjänar, säger Hallengren som hoppas att det inte ska vara en övergående diskussion i samband med viruskrisen.

– Hur kvaliteten ser ut i äldreomsorgen hänger ihop med hur personalens anställningsvillkor ser ut, om de har arbetskläder, om de har en grundläggande vårdutbildning, säger Hallengren.

Varslad personal

Hon konstaterar att många anställda, särskilt timanställda, ofta saknar vårdutbildning.

SKR och Kommunal vill bland annat se att arbetsgivare i kommunerna rekryterar personal som antingen varslats eller sagts upp från andra branscher och anställer dem inom äldreomsorgen. På så sätt hoppas man kunna stärka omsorgen under sommaren.

Vidare ska de, föreslår SKR och Kommunal, ges möjlighet att framåt hösten utbilda sig till exempelvis undersköterska. För det vill de att regeringen går in och finansierar delar av den arbetstid som går åt till studier.

Parterna vill även se att personer som är visstidsanställda ska kunna få en tillsvidareanställning på heltid.

Lars Larsson/TT

Malin Johanson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen