Nyheter

”Hälsosamt att träffas på jobbet”

Kärlek på jobbet ledde till familj. Camilla och Jakob Törnell med barnen Julia och Amelia. De jobbar inte längre på samma ställe, men skulle gärna vilja. Foto: Jörgen Appelgren

Jobbkärlek. Vart tjugonde par i Sverige jobbar ihop. Camilla och Jakob blev kära på jobbet 2010. I dag är de gifta och har två barn – men de jobbar inte längre ihop. Hur hanterar man bäst Amors pilar på jobbet?

Publicerad

En tåflirt under bordet på måndagsmötet. Blossande kinder när de frysta matlådorna ska tinas i mikron. Förhoppningarna inför avdelningens fredags-aw. Psykologen Eva Rusz har kallat jobbet ”vår viktigaste parningsplats”.

En Sifo-studie visar att en av tio i Sverige har hittat sin partner på jobbet. Och enligt SCB:s senaste siffror består vart tjugonde parförhållande i Sverige av två personer som arbetar tillsammans.

Camilla och Jakob Törnell började jobba på det digitala nyhetsrummet Mynewsdesk 2007 – hon som ekonom, han som säljare. Då var båda upptagna i varsitt förhållande, men några år senare var de singlar, och de började messa varandra i det interna messenger-systemet.

I dag är de gifta, och har två barn – Julia, 3 år, och Amelia, som föddes i juli.

– Vi hann jobba ihop i ett par år. Det funkade jättebra. Med sunt förnuft kommer man långt. Jag valde att inte ta ställning i frågor som gällde Jakob, och vice versa. Dessutom valde jag att sluta i ledningsgruppen. Men det var det värt, säger Camilla Törnell.

I dag är hon ekonomiansvarig på Public Sweden.

– Jag skulle gärna jobba ihop med Jakob igen. Vi är olika och kompletterar varandra bra. Men det är klart, i början av relationen funderade jag över vad som skulle hända om det tog slut? Skulle någon av oss behöva sluta på jobbet då?

Camilla Törnell tycker att jobbet är ett perfekt ställe att träffas på.

– Man ser så många sidor av varandra på ett jobb. Därför gick det fort med giftermål och barn och sådant när vi väl blev ihop. Vi visste var vi hade varandra.

Är det hälsosamt att jobba ihop?

– Jag tror faktiskt det. Framför allt tror jag att det är hälsosamt att träffa sin partner på jobbet. Man hinner lära känna varandra innan det blir något, och alltihop blir mer avslappnat jämfört med att till exempel nätdejta. Dessutom har man kanske redan mycket gemensamt i och med att man sökt sig till samma arbetsplats, säger Jakob Törnell, som i dag är rekryteringskonsult på företaget Wise.

– Det finns såklart problem med att jobba ihop, till exempel om en av parterna är i en chefsposition. Camilla satt ju i ledningsgruppen, men den gick hon ur när vi träffades. Jag skulle gärna jobba ihop med Camilla igen. Jag tycker både att hon är rolig och väldigt duktig som yrkesmänniska, säger Jakob Törnell.

PLUS och MINUS med kärlek på jobbet

Här är det mest kärlek på jobbet!

Andel som har ett parförhållande där båda tillhör samma yrke.

Läkare: 24%

Poliser: 15%

Jurister: 14%

Tandläkare: 14%

Maskin- och monteringsarbetare: 13%

Universitets- och högskolelärare: 13%

Journalister, författare, informatörer: 10%

Gymnasielärare: 9%

Musiker, kompositörer, skådespelare, regissörer, koreografer och dansare: 9%

Säljare, inköpare, ­mäklare, banktjänstemän: 9%

Källa: SCB. Med ”parförhållande” menas gifta eller sambo med gemensamma barn.

PLUS

Arbetsplatsen kan vara ett bra ställe att träffas på. Man lär känna varandra väl, och man har studerat varandra i olika slags situationer.

Man har stor förståelse för varandras arbete.

MINUS

Risk för favorisering.

Säkerhetsrisk, särskilt om hantering av sekretessbelagt material ingår i arbetsuppgifterna.

Risk för jäv, speciellt om en av parterna är chef.

Beroendeförhållande, speciellt om en av parterna är chef.

Lojalitetskonflikt.

Kollegerna kan känna sig utanför.