Hamnstrejken är avblåst

2019-03-06 09:09 Karin Nilsson  

Nu är den långdragna hamnkonflikten över. Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet har tecknat ett kollektivavtal och strejken är avblåst.

– Vi kom fram till en kompromiss där de viktigaste sakerna för oss, alltså inskränkningar i rätten att förhandla lokalt, försvann. Och ja, det var där det slutade, då var vi i mål. Vi har tecknat ett kollektivavtal, branschen har fredsplikt, och vi har en plats vid bordet som vilken annan fackförening som helst. Det är helt underbart, säger Erik Helgeson som sitter i Hamnarbetarförbundets styrelse till Sveriges Radio Ekot.

Avtalet betyder bland annat att Hamnarbetarförbundet kommer att kunna förhandla lokalt och få utse egna skyddsombud.

Som Lag & Avtal tidigare berättat har konflikten inneburit att Hamnarbetarförbundets skyddsombud inte fått delta i arbetsmiljöarbetet. I och med avtalet kommer förbundet nu bland annat att kunna förhandla lokalt och få utse egna skyddsombud.

Det var inom ramen för medlingen som Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet i går till slut kom överens om ett avtal.  Därmed är den segdragna hamnkonflikten nu avblåst och arbetet i hamnarna tas upp igen.

– Detta andrahandsavtal innebär att den flera decennier långa konflikten med Hamnarbetarförbundet är löst. Vi har nu fredsplikt med Hamnarbetarförbundet. Hamnarbetarförbundets strejker är avblåsta och arbetet i hamnarna kan återgå till det normala”, säger Mattias Dahl, vd på Transportföretagen i en kommentar.

Joakim Ärlund, förhandlingschef på Sveriges Hamnar säger så här:
– Det här är ett andrahandsavtal, vilket innebär att anställningsvillkoren för alla hamnarbetare i hamnarna även fortsättningsvis kommer att regleras av vårt kollektivavtal med Transportarbetareförbundet, som är det först tecknade avtalet i branschen.

– Det är utmärkt att Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet nu enats om ett avtal som innebär att Hamnarbetarförbundet drar tillbaka sitt strejkvarsel, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar, på hemsidan.

– Jag hoppas att överenskommelsen är början till en mer konstruktiv anda, säger han vidare.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer