Nyheter

Handels: Arbetsgivaren rundar Las med hyvling

– Fortsätter det här får vi en bransch där alla jobbar deltid. Det kan inte vara meningen att människor har rätt att få en anställning men sedan ingen trygghet eller rätt att få behålla någon form av sysselsättnings- eller inkomst­garanti, säger Per Bardh.

Arbetstid. Hyvling är en trend med förödande konsekvenser, anser fackliga företrädare. Las har hittills inte varit ett fungerande vapen för facket när arbetsgivaren drar ned på arbetstiden.

Publicerad

Heltidstjänster som görs om till deltider och anställda som får dela på arbetstid i stället för att någon sägs upp brukar kallas för hyvling.

– När arbetsgivaren säger att färre timmar ska utföras av samma antal personer då anser vi att det är arbetsbrist och då ska arbetsgivaren följa Las, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handelsanställdas förbund.

Även om många arbetsgivare går med på att betala uppsägningslön fram till att deltidstjänsten börjar har Handels hittills inte haft någon framgång mot hyvling i Arbetsdomstolen, AD.

– Det var en liten butik med två anställda och AD resonerade att butiken inte skulle kunna driva sin verksamhet vidare på något annat sätt än att kapa arbetstiden. AD beslutade att arbetsgivarens ledningsrätt var starkare än individens rättigheter i Las, säger Per Bardh.

Nu har Handels två nya fall i AD. Ärendena är viktiga eftersom det till skillnad från tidigare mål är stora arbetsplatser. Per Bardh hoppas att förbundet vinner.

– Annars är Las fullständigt ihålig och ger inget som helst skydd. Då måste vi prata med politikerna om en ny lag.

Enligt Per Bardh är fördelen för arbetsgivaren att det alltid finns personal tillgänglig som kan hoppa in vid behov.

Jari Visshed, tredje förbundsordförande för Fastighetsanställdas förbund, konstaterar att det främst är stora städbolag som skär bort arbetstid. Han anser att företagen utnyttjar svaga grupper på arbetsmarknaden.

– De är rädda om sina jobb och har en tendens att acceptera det här. Det kan ske från en dag till en annan att en person får sin anställningsgrad och inkomst sänkt med 30 procent.

Även Fastighets vill att turordningsreglerna ska gälla om det totala antalet arbetstimmar blir färre.

– Vi tycker att motorsåg är bättre än hyvling, säger Jari Visshed.

Fastighets varslade i början av juni om strejk bland annat för att slippa hyvling. Men parterna kom överrens. De beslutade också att tillsätta en arbetsgrupp för att ta reda på hur vanligt det är med hyvling i branschen.

I hotell- och restaurangbranschen har arbetstider också kapats på bred front, främst för städpersonal på hotell.

– Många är i en utsatt position eftersom de ofta inte pratar så bra svenska. De får ett papper under näsan och besked om att de ska kryssa i en ruta, annars blir de uppsagda, säger Eva-Lotta Ramberg, förbunds­jurist på Hotell- och restaurangfacket.

Hon tillägger att neddragen arbetstid inte brukar betyda färre rum att städa och att facket har svårt att göra något.

– Hade vi haft stöd i Las hade det varit lättare att hantera. Men Las skyddar bara anställningen, inte villkoren.

Om det handlar om arbetsbrist, kan det inte vara bättre att alla går ned i tid jämfört med att några blir av med jobbet?

– Det är en svår fråga men det är bättre med heltid och att de andra får hitta nya arbeten. De här personerna tjänar redan så lite. Det är inte säkert att de klarar att gå ned till 75 procent. Vårt samhälle är uppbyggt kring heltid. Det handlar både om A-kassan och nivån på ersättningar från bland annat Försäkringskassan. Vad händer om man blir sjukskriven?