Här är Sveriges bästa arbetsplatser

2020-04-21 16:40 Jennie Jensen  

Årets bästa arbetsplatser är utsedda. I år går utmärkelsen till byggteknikföretaget Hilti och it-bolagen Cygni och Regent. Det är konsultföretaget Great Place to Work som varje år rankar de bästa arbetsplatserna i Sverige.

För artonde året i rad har Great Place to Work rankat arbetsplatserna där medarbetarna trivs bäst. I år lyckades sammanlagt 60 organisationer uppfylla kraven för att kalla sig Sveriges bästa arbetsplatser.

Gemensamt för vinnarna är att de alla har fokuserat på att skapa en riktigt bra medarbetarupplevelse.

Läs mer: Google pekar ut tio drag hos den perfekta chefen

– På Sveriges bästa arbetsplatser är sjukskrivningarna lägre, effektiviteten och innovationskraften högre och medarbetarna är inte lika benägna att byta arbetsgivare. Det leder inte bara till människor som mår bättre i och utanför jobbet utan även till lönsamma verksamheter. Sveriges bästa arbetsplatser har nästan dubbelt så hög vinstmarginal jämfört med genomsnittliga svenska företag*, säger Maria Grudén, vd på vd på Great Place to Work i ett pressmeddelande i samband med att utmärkelserna tillkännagavs idag.

*Enligt siffror från Svenskt Näringsliv och SCB 2017.

Artikeln publicerades först i Personal & Ledarskap.

De 10 bästa arbetsplatserna i Sverige 2020 är:

Stora organisationer (+250 anställda)

1. Hilti

2. B3 Consulting Group

3. Smarteyes

4. SBAB

5. 3

6. Newsec

7. Sparbanken Skåne AB

8. Tyréns

9. Benify

10. DHL

Mellanstora organisationer (50–249 anställda)

1. Cygni

2. Key Solutions

3. Tenant & Partner

4. Multisoft AB

5. AbbVie

6. Bostads AB Mimer

7. Transcendent Group

8. AB Stångåstaden

9. Centiro

10. Webstep

Små organisationer (20–49 anställda)

1. Regent

2. Protek

3. Studieförbundet Vuxenskolan Halland

4. Sundbom & Partners

5. Kraftkonsult

6. Agero

7. Cupole

8. LeanOn AB

9. Pilotage

10. Sankt Kors

Om Sveriges Bästa Arbetsplatser 2020

För att komma med på listan över Sveriges Bästa Arbetsplatser måste organisationen kunna bevisa att de anställda har en övergripande positiv upplevelse av sin arbetsplats. Detta görs genom att Great Place to Work med hjälp av en medarbetarundersökning fastställer vilken grad av trovärdighet, rättvisa, respekt, stolthet och kamratskap som råder på arbetsplatsen.

Detta följs upp med att undersöka organisationens ledarskap, där verksamheterna måste kunna visa hur de anställer, inspirerar, informerar, lyssnar, visar uppskattning, utvecklar sina medarbetare, visar omtanke, firar framgångar, fördelar medel samt hur de arbetar med socialt ansvarstagande.

De som får högst poäng på båda delarna hamnar på rankingen över Sveriges bästa arbetsplatser. År 2020 deltog över 250 organisationer i rankingen, endast 60 levde upp till kriterierna.

Jennie Jensen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer