Nyheter

Härifrån kommer flest gästarbetare

Ett land dominerar. Nära nära hälften av de drygt 100 000 utstationerade som registrerades under fjolåret i Sverige kommer från Polen. Därefter följer Litauen, Lettland, Indien och Tjeckien.

Publicerad

Enligt Arbetsmiljöverkets register över utstationerade ökar antalet utländska arbetare i Sverige kraftigt. 2018 var det 106 799 personer jämfört med 2017 då 72 552 registrerades. De allra flesta arbetar inom bygg- och tillverkningsindustrin. Drygt 43 procent, motsvarande 46 396 personer, kom förra året från Polen.

– Trenden från föregående år håller i sig, när det gäller vanligast förekommande länder och branscher. Efter sex år med registret kan vi se att antalet anmälningar ökat stadigt och rejält. Men om det är anmälningsbenägenheten som ökat eller en faktisk ökning av utstationerade är svårt att säga, säger Arne Alfredsson, t f avdelningschef på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

– Sex av tio utstationerade jobbar i byggsektorn och förklaringen till ökningen är troligen den starka byggkonjunkturen, säger han.

Dessutom återfinns en stor andel utländsk arbetskraft inom tillverkningsindustrin och i informations- och kommunikationsverksamhet. 

Utstationeringsregistret

Polen 46 396

Litauen 7 387

Lettland 7 319

Indien 7 318

Tjeckien 6 506

Myndighetens nationella utstationeringsregister startade för sex år sedan och de som registreras är personer med anställning i andra länder som tillfälligt sänds till Sverige av sin arbetsgivare.