Härifrån kommer flest gästarbetare

2019-02-14 16:33 Tiina Demargne  

Ett land dominerar. Nära nära hälften av de drygt 100 000 utstationerade som registrerades under fjolåret i Sverige kommer från Polen. Därefter följer Litauen, Lettland, Indien och Tjeckien.

Enligt Arbetsmiljöverkets register över utstationerade ökar antalet utländska arbetare i Sverige kraftigt. 2018 var det 106 799 personer jämfört med 2017 då 72 552 registrerades. De allra flesta arbetar inom bygg- och tillverkningsindustrin. Drygt 43 procent, motsvarande 46 396 personer, kom förra året från Polen.

Läs mer: Splittrad bild av direktivet

– Trenden från föregående år håller i sig, när det gäller vanligast förekommande länder och branscher. Efter sex år med registret kan vi se att antalet anmälningar ökat stadigt och rejält. Men om det är anmälningsbenägenheten som ökat eller en faktisk ökning av utstationerade är svårt att säga, säger Arne Alfredsson, t f avdelningschef på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

– Sex av tio utstationerade jobbar i byggsektorn och förklaringen till ökningen är troligen den starka byggkonjunkturen, säger han.

Dessutom återfinns en stor andel utländsk arbetskraft inom tillverkningsindustrin och i informations- och kommunikationsverksamhet. 

Länder som flest utstationerade arbetstagare kom från under 2018:

Polen 46 396

Litauen 7 387

Lettland 7 319

Indien 7 318

Tjeckien 6 506

Utstationeringsregistret

Myndighetens nationella utstationeringsregister startade för sex år sedan och de som registreras är personer med anställning i andra länder som tillfälligt sänds till Sverige av sin arbetsgivare.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer