Nyheter

Historiskt hög långtidsarbetslöshet väntas

Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetslösheten ökar dramatiskt och långtidsarbetslösheten är på väg mot historiskt höga nivåer. Antalet inskrivna arbetslösa totalt bedöms överstiga 600 000 i mars nästa år enligt Arbetsförmedlingens nya bedömningar.

Publicerad

Coronakrisen blir mer långvarig än Arbetsförmedlingens tidigare scenarier. Arbetslösheten fortsätter nu att stiga och toppa på 11,4 procent i mars med en genomsnittlig arbetslöshet på elva procent under 2021.

– En del jobb kommer inte att komma tillbaka och de som blivit arbetslösa måste vara beredda att ställa om, säger analyschef Annika Sundén på en pressträff.

–Även om länder öppnar upp så visar alla signaler att det kommer vara restriktioner för hur vi kan röra oss även under 2021, även om det nu finns tecken på att botten är nådd och ekonomin börjar komma igång igen lite grann.

Fler långtidsarbetslösa

Antalet inskrivna arbetslösa kommer i år i genomsnitt att ligga på 490 000 för att nästa år stiga till 580 000 personer. Långtidsarbetslösheten förväntas nu att stiga från redan höga nivåer och Arbetsförmedlingen ser en stor risk att långtidsarbetslösheten biter sig fast.

I nuläget är 159 000 personer inskrivna som långtidsarbetslösa. Myndigheten bedömer att den siffran kan öka till över 200 000 personer.

– En så hög siffra har vi aldrig haft tidigare, säger Annika Sundén.

De stora förlorarna bedöms de som redan före coronakrisen var arbetslösa, liksom utrikesfödda. De som främst ligger i riskzonen för att hamna i långtidsarbetslöshet är det med en svag koppling till arbetsmarknaden och saknar gymnasieutbildning.

Tudelning kan permanentas

– En stor risk i en sådan här kris är att för en del blir det så tufft att de kommer att lämna arbetskraften. En konsekvens är att den tudelning vi ser på arbetsmarknaden kommer att permanentas, säger Annika Sundén.

Omkring en miljon personer har hittills på olika sätt berörts av den pågående krisen, antingen genom att de har blivit varslade eller korttidspermitterade.

När antalet inskrivna ökar i en sådan hög takt som det har gjort under de senaste månaderna innebär det ett utmanande läge för myndigheten, enligt generaldirektör Maria Mindhammar.

– Det här innebär en stor påfrestning på Arbetsförmedlingen och det var ett pressat läge redan före krisen, säger hon.

Samtidigt finns sektorer med ett fortsatt behov av att anställa. Arbetsförmedlingen pekar främst ut vård- och omsorgssektorn samt företag inom teknik, it och data.

– Det kommer att finnas ett stort behov av utbildad arbetskraft när vi kommer ur krisen. Har man funderat på att studera kan det vara ett bra tillfälle nu, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på myndigheten.

Arbetsförmedlingens bedömning

Andel och antal inskrivna arbetslösa (årligt genomsnitt)

349 000, 6,9 procent år 2019

490 000, 9,4 procent år 2020

581 000, 11,0 procent år 2021

Källa: Arbetsförmedlingen.

TT