Hon drivs av lusten till livet

2008-10-22 09:28 Lennart Lundquist  

När jag var 20 år bestämde jag mig för att i fortsättningen bara läsa böcker som jag tycker är roliga, att inte läsa av plikt. Allt jag gör, vill jag ska vara lustdrivet. Inte pliktdrivet. Det berättar Irene Wennemo.

Vi sitter i LO-borgen och klart ljus silar in genom de höga fönstren till det stora arbetsrummet. Mobilen, som är på eftersom dottern ska ringa, rasslar till med jämna mellanrum. Irene Wennemo pratar fort, lika fort som intervjuaren och på en dryg timma hinner vi med mycket.

Och om hon så pratar om maxtaxa, Tolstojs Krig och fred eller dataspelet Civilization präglas det just av lust, för att inte säga livslust.

Efter elva år på LO är nu Irene Wennemo chef för nyinrättade arbetslivsenheten och det är lättare att räkna upp vad hon och de 19 medarbetarna inte har på sina bord.

Viktigast just nu: Att följa hur Laval-domen hanteras och arbetet med att få ett nytt huvudavtal mellan arbetsgivare och arbetstagare. När det gäller huvud­avtalet är hon inte allt för optimistisk.

-Jag tror det blir svårt att lyckas. Det bygger på att tillräckligt många har något att vinna på det.

I LO-borgen förbereds också nästa avtalsrörelse 2010 som hon tror blir "annorlunda". Osäkerheten är stor. Mycket talar för att den lönematchen kommer att gå samtidigt som - eller efter - en djup lågkonjunktur. För första gången på mycket länge.

-Och om det inte finns ett regelverk, ett nytt huvudavtal, kommer relationerna till arbetsgivarna att försämras, säger hon.

En annan viktig uppgift är förstås att hålla ett öga på regeringen - men också på det socialdemokratiska partiet. Det finns anledning. Under valrörelsen agerade partiet håglöst, menar hon.

-Sjukskrivningarna och utanförskapet ökade. Vi tryckte på men regeringen hanterade dessa frågor tafatt. Man tog inte hotet från de borgerliga på allvar.

Under Göran Perssons första tid som statsminister
var Irene Wennemo politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen. Hon trivdes inte och slutade efter ett halvår.

Persson ger hon eftermälet:
-Han hade stora kvaliteter - också.

Irene Wennemo minns ett frukostmöte 1996 med ett litet gäng. Regeringens besparingspaket hade fryst relationerna mellan LO och partiet till nollpunkten. Till morgonfikat i Rosenbad filosoferade Persson högt över tanken att kapa banden, att låta LO gå sin egen väg utan vidare koppling till SAP.

-Frågan hade ramlat över honom och han var tvungen att välja. Och han valde att försöka hitta en lösning. Han var alltid mån om att hitta kompromisser med oss.
Men på den punkten är Irene Wennemo fortfarande inte säker på den nya partiordföranden.

-Kretsen kring Mona Sahlin talar mycket om att vinna tjänstemännen i storstädernas förorter. Om man väljer Perssons väg eller en annan - som att distansera sig till lo - återstår att se.

Vid en picknick med dottern och hennes klass i maj förra året segnade Irene Wennemos man plötsligt ned och dog. Kenth Pettersson, före detta ordförande för Handels och generaldirektör för Arbetsmiljöverket, hade fått en infarkt.

-Vi gjorde rätt, kan jag tänka i dag. Vi sköt aldrig upp att ha roligt, vi tog oss alltid tid med varandra, pratade så mycket med varandra. Det känns skönt efteråt.

Fakta

Gillar att läsa militärhistoria
NAMN: Irene Wennemo
YRKE: Chef för LOs nya arbetslivsenhet
ÅLDER: 42 år
FAMILJ: Tre barn, 19, 16 och 9 år samt två vuxna styv­söner med familjer
BAKGRUND: Född av norska föräldrar i Argentina. Till
Sverige fyra år gammal.
Doktor i sociologi, politisk sakkunnig på socialdepartementet och stadsrådsberedningen.
LÄSER: Gillar militärhistoria. Och så läser jag om böcker, då vet man ju att det är bra.
ANNAT: Har spelat strategispelet Civilization enormt mycket, alla fyra versionerna.
OM SIN PASSION:
"Motorsåg! Jag har en lättstartad Stihl. Gillar att fälla träd. På sommarhusets tomt finns hur många som helst att
avverka!"

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna