Nyheter

Hovrätten oenig över dom om sex meters fall

Byggnadsarbetaren skadade sig när han höll på att montera en byggnadsställning. Han föll sex meter och blev sjukskriven i sex månader. Foto: TT-Bild

UR ARBETARSKYDD. Byggnadsarbetaren visste när skyddsutrustning skulle användas men frågade inte efter den. Det menar hovrätten och friar byggbolaget från ansvar. Två nämndemän påpekar att det var byggarbetarens första dag på jobbet och vill att bolaget ska böta.

Publicerad

En byggnadsarbetare justerade en byggnadsställning i Gävle i mars 2017. Fasta fallskydd saknades. Fästanordning på ställningen gav vika och byggarbetaren föll sex meter och skadade sig. Han fick frakturer på bäckenet och ett underben och blev sjukskriven i sex månader. Kammaråklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål väckte åtal och krävde att bolaget, Murtek AB, skulle betala 400 000 kronor i företagsbot. Han ansåg att om en tillräcklig riksinventering gjorts med efterföljande analys skulle arbetsgivaren ha sett till att de personliga fallskydden hade använts.

I juni 2019 kom domen från Gävle tingsrätt. Rätten ansåg inte att det var fråga om ett arbetsmiljöbrott. Domen överklagades till Hovrätten för Nedre Norrland.

Läs hela artikeln på Arbetarskydd.

Missa inga nyheter –  Beställ Arbetarskydds nyhetsbrev Arbetsmiljö i rätten här.