Hovrätten prövar om sponsrade läkare blev mutade

2008-10-28 14:47 Mattias Davidsson  

Idag inleds rättegången i Göta hovrätt mot två läkare som tog emot pengar från läkemedelsbolag för att resa till Prag. Tingsrätten friade läkarna för ett år sedan, men åklagaren håller fast vid att det är ett mutbrott.

Det var 42 anställda vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping som gjorde en bussresa till Prag 2003. Ett antal läkare kontaktade flera läkemedels- och implantatföretag som sponsrade resan med 64 000 kronor, vilket motsvarade ungefär halva reskostnaden.
Syftet med resan var rekreation, även om sällskapet också besökte ett medicinskt museum.
Jönköpings tingsrätt friade i augusti förra året samtliga representanter för läkemedelsbolagen från anklagelsen om bestickning. Även läkarna friades från anklagelsen om mutbrott.
Men riksåklagaren Nils-Erik Schultz har överklagat de friande domarna mot två av läkarna och alla fyra företagsrepresentanterna, skriver Dagens Medicin.
Åklagaren ser målet som ett pilotfall. Läkare kan påverkas på ett otillbörligt sätt av läkemedelsbranschens gåvor. Men läkarnas försvarsadvokat hävdar att de inte har haft något inflytande över sjukhusets inköp, trots att en av dem varit klinikchef. Rättegången pågår idag och i morgon.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen