Nyheter

”Inte ens om Obama kommer hit bjuder vi på öl”

Tobias Baudin bestämde sig tidigt för att försöka bli Kommunals ordförande. Han kände ett starkt stöd bland medlemmarna och marknadsförde sig själv via Facebook.

Tobias Baudin, ny förbundsordförande för Kommunal, har en tuff utmaning framför sig. Sedan årsskiftet har 12 500 medlemmar hoppat av. Att förändra arbetsrätten är en av metoderna för att locka dem tillbaka.

Publicerad

Den allmänna visstidsanställningen ska bort. Det är Tobias Baudins stora förhoppning. Men många makthavare måste övertalas, varken regeringen eller LO håller med honom.

När kände du att du ville ha det här jobbet?

– När Anneli Nordström meddelade att hon skulle avgå vid kongressen, då började samtalen komma. Ganska snart kände jag att det fanns ett brett stöd.

Du kan väl Kommunal utan och innan?

– Javisst, jag har ju gått hela vägen, från arbetsplatsombud till förbundsstyrelsen. Att få bli ordförande är en dröm som går i uppfyllelse.

Du blir ordförande för ett sargat förbund. Tycker du att Kommunal blev orättvist behandlat i media?

– Så blir det när drevet går. Då blir en liten fråga väldigt stor. Men det är självklart att felaktigheter har begåtts. Som att bo privat på Kommunals konferensanläggning, det är självklart att man ska betala för sig.

Men du som varit inne i Kommunal så länge, hur kan du ha missat den här kulturen?

– Kulturen har inte varit dålig inom hela Kommunal, bara inom vissa delar. Nu kan i alla fall medlemmarna vara säkra, inte en enda droppe alkohol kommer att betalas med deras fackavgifter. Inte ens om Obama kommer på besök blir han bjuden på en öl.

När tog du senast ett glas för Kommunals räkning?

– Oj, det minns jag inte ens. Kanske år 2012.

Ni har ju en egen tidning, Kommunalarbetaren, som även ska granska förbundet. Varför blev det Aftonbladet som gick ut med uppgifterna?

– Aftonbladet fick väl informationen. Kommunalarbetaren är en självständig tidning men främsta syftet är att skriva om medlemmarnas villkor och branschfrågor. Den ska skildra vardagslivet för våra medlemmar. I kvällstidningarna är det mest den lattedrickande medelklassen som syns.

Okej, låt oss prata arbetsrätt nu. Du vill ta bort den allmänna visstidsanställningen från Las, det vill varken LO eller regeringen. Hur ska det gå till?

– Första steget är att låta LO-kongressen fatta beslutet om ett avskaffande. Kommunal har skrivit en motion.

Hur stort är problemet med anställningsformen?

– Andelen visstidare inom Kommunal ökar för varje år. Det här är inte heller ett ungdomsproblem, snittåldern bland våra medlemmar är 36 år.

Ni är ett fackförbund med stora muskler, en halv miljon medlemmar. Varför kan ni inte fixa det här själva?

– Det går inte. Vi måste ta det här lagstiftningsvägen.

Men kravet på en lag om rätt till heltid har ni släppt?

– Ja, där fick vi till en bra lösning i avtals­rörelsen. Nu kan vi se till att heltiden blir norm i kommuner och landsting.

Vårdförbundet påstår att ni har gått med på att försämra anställningsskyddet. Skälet är att ni går med på arbetsgivarens krav att minska turordningskretsarna i kommuner och landsting.

– Jag förstår inte riktigt vad Vårdförbundet är ute efter. Vår ambition är att utöka omplaceringsmöjligheterna för en uppsägning.

Men om en turordningskrets blir mindre, då minskar väl också anställningstryggheten för den med längst anställningstid? Det är väl så Vårdförbundet resonerar i alla fall.

– Vi ser över möjligheterna till omställning och har inte påbörjat förhandlingarna ännu. Var vi landar är oklart.

Har du ringt till Vårdförbundet och försökt reda ut det här?

– Nej, jag har bara varit ordförande i nio dagar.

Ni fick till ett bra löneavtal, åtminstone för det första året. Hur tror du avtalet påverkar skillnaden i lön mellan en undersköterska och en industriarbetare?

– Jag tror att skillnaden kommer att minska. Undersköterskorna är ett tydligt exempel på värdediskrimineringen. De får inte den lön som arbetet motsvarar.

Men sjukskrivningarna kommer fortsätta att öka. Vad beror det på?

– Bemanningen är för tajt. Grupperna är för stora i förskolan och för få är anställda inom äldreomsorgen.

Det finns även många män inom Kommunal, runt 100 000. Hur mår de männen?

– Det tänker jag ta reda på. Jag har lovat att praktisera minst en gång i månaden tills jag har provat på alla våra yrkesområden.

Säg ett konkret mål som är förverkligat inom ett år.

– Jag är försiktig med att ge löften men jag ska göra allt kan för att vi ska bli ett förbund som växer igen.

Du verkar ha ett gott självförtroende, var har du fått det ifrån?

– Jag har inte alltid haft det, självförtroendet har vuxit fram med åren. Jag vill vara både modig och ödmjuk.

Hyr lägenhet av Kommunal

Gör: Nyvald förbundsordförande för Kommunal.

Bor: Lägenhet på Svea­vägen (hyr den av Kommunal och har lovat att lämna tillbaka den när uppdraget tar slut).

Familj: Fru och två tonårsdöttrar.

Utanför jobbet: Tränar en del, styrketräning och löpning, går gärna på teater.