ITUC: Här är de värsta länderna för arbetstagare

2020-06-18 11:01 Calle von Scheele  
Bangladesh är ett av de tio värsta länderna för arbetstagarna, enligt världsfacket ITUC. Foto: Zakir Hossain Chowdhury / TT

Övergreppen runt om i världen mot löntagarnas rättigheter har blivit fler under det senaste året. I 61 länder utsätts arbetstagare för godtyckliga fängslanden. Förhållandena är de sämsta på sju år, säger världsfacket ITUC som publicerar sitt rättighetsindex på torsdagen.

ITUC har registrerat hur regeringar och arbetsgivare begränsar arbetstagarnas möjligheter till kollektivavtalsförhandlingar, inskränker konflikträtten och förhindrar fackligt medlemskap.

En ny trend som uppmärksammas i 2020 års rapport är de fall då regeringar övervakar fackliga ledare i syfte att skrämma och pressa oberoende fackföreningar och dess medlemmar, skriver ITUC.

I åtta av tio undersökta länder kränks strejkrätten och rätten att kollektivavtalsförhandla. I fyra av tio länder arresteras eller fängslas arbetstagare godtyckligt, enligt rättighetsindexet.

Det ökande antalet länder som begränsar yttrandefriheten visar också hur skör demokratin är, konstaterar värdsfacket, som även noterar att ett stort antal länder förhindrar att rättvisa skipas vid övergrepp mot arbetstagare.

− Om inte uppgifterna i rättighetsindexet är tillräckligt chockerande kan vi konstatera att ett antal länder går ännu längre. Under täckmanteln av att vidta åtgärder mot coronapandemin ökar inskränkningarna av arbetstagarnas rättigheter. Det måste stoppas, säger Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket ITUC, i ett pressmeddelande.

I samband med att världens länder återhämtar sig från coronakrisen vill han se nya sociala kontrakt mellan statsledningarna och arbetsmarknadens parter. Burrow efterlyser försäkringar om stärkta rättigheter för arbetstagarna när ekonomierna återstartar och en större respekt för rättsstatens principer.

Egypten, Indien och Honduras är nya länder på listan över de tio värsta länderna för arbetstagarna. De övriga sju är: Bangladesh, Brasilien, Colombia, Kazachstan, Filippinerna, Turkiet och Zimbabwe.

För sjunde året i rad är Mellanöstern och Nordafrika de värsta områdena för arbetstagare när det gäller övergrepp mot rättigheter. Det beror på de pågående konflikterna i Syrien, Palestina, Jemen och Libyen.

I världsfackets globala rättighetsindex har 144 länder granskats. De viktigaste resultaten är, enligt ITUC:

• 85 procent av länder kränker rätten att strejka.

• 80 procent av länderna kränker rätten till kollektivavtalsförhandlingar.

• Antalet länder som förhindrar registrering av fackföreningar har ökat.

• Antalet länder som stoppar eller begränsar yttrandefriheten har ökat från 54 förra året till 56 i år.

• Arbetstagare utsattes för våld i 51 länder.

• Arbetstagare hade inga eller begränsad tillgång till rättvisa i 72 procent av länderna.

• Arbetstagare har utsatts för godtyckliga arresteringar och fängslanden i 61 länder.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer