Nyheter

”Jag startade företaget för att jag var så arg”

OFRIVILLIGA FÖRETAGARE. Många år med försörjningsstöd, praktikplatser och bara tillfälliga anställningar kunde nog ha fått de flesta att ge upp hoppet om ett jobb. Inte Maria Omar. I dag driver hon ett städföretag med flera anställda. – Jag visste att jag är jätteduktig på städning.

Publicerad
Maria Omar flyttade till Eskilstuna och fick via ett kommunalt projekt lära sig företagande, och att hon måste konkurrera med sin produkt, inte bara med pris. I dag föreläser hon genom nätverket Sisters in Business för andra utlandsfödda kvinnor som vill starta eget.

Sedan hon kom till Sverige från Somalia 1996 pendlade hon länge mellan arbetslöshet, praktikplatser och några månaders jobb här och där. Till slut var måttet rågat; hon var frustrerad över att slita och få beröm för att hon gjorde ett så bra jobb – men ändå aldrig få en fast eller långvarig anställning.

– Jag startade mitt första företag för att jag var så arg, säger hon.

Då bodde hon fortfarande i Göteborg och hade hankat sig fram med försörjningsstöd i många år. Ett eget företag framstod som enda sättet att få ett arbete. Men hon var inte förberedd, visste inte hur hon skulle marknadsföra sig själv, så hon fick ”inte en enda kund”. I dag säger hon att hon delvis får skylla sig själv, som startade utan att ha några kunskaper om företagande.

Maria Omar beskriver sig själv som någon som inte ger upp. Under alla år av motgångar i arbetslivet var hon länge övertygad om att hon skulle få ett arbete, vilket hon anser skiljer henne från många andra i hennes situation.

– Det är många som har det väldigt svårt, de saknar vilja och självförtroende. Jag har alltid tittat framåt.

Men även för Maria Omar blev det till slut för tungt. Hon kände att hon måste få en förändring för att inte förlora sitt självförtroende. Hon hade börjat inse att Göteborg kanske var fel ställe, det fanns redan ett stort utbud av företag. Genom kontakter fick hon höra talas om att det fanns ett kommunägt projekt i Eskilstuna kallat Bazar Business School. Maria Omar tyckte inte hon hade något att förlora och bestämde sig för att flytta. Det visade sig vara rätt beslut. I det kommunala projektet fick hon all den djup­gående kunskap och det stöd som hon saknat tidigare.

– Arbetsförmedlingen skickar en bara vidare till Almi eller IFS. Kommunen tog ansvar under lång tid.

I dag driver hon ett företag inom lokalvård och hushållsnära tjänster och har fem anställda. Hon sköter både administration, kundkontakt och utför städuppdrag. I regel arbetar hon tio, tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan.

– Förut hade jag ont om pengar men mycket tid, nu har jag inga problem med ekonomin, men ont om tid, säger Maria Omar, som skulle vilja ha mer tid till sig själv och barnen.

Vad var det som gjorde att du lyckats med ditt företag?

– I projektet ingick att hitta konkurrenskraftiga idéer, göra hemsida, lära sig hur man hittar kunder och fakturera – allt sådant. Jag har lärt mig att jag måste konkurrera med min produkt, inte bara med pris.

I dag föreläser Maria Omar genom nätverket Sisters in Business för andra utlandsfödda kvinnor som vill starta eget.

– Vi utlandsfödda måste ha självförtroende och tålamod, försöka om och om igen. Det är ingen som knackar på dörren och säger ’kom här, jag har ett arbete till dig’.

Maria Omar

Ålder: 39 år.

Gör: Driver företag inom lokalvård och hushållsnära tjänster.

Bor: I Eskilstuna.

Familj: Två döttrar, 17 och 12 år.

Kommer från: Somalia.