”Jag vill vara med och driva samhällsförändring”

2019-05-23 00:00 Mary Örnborg  
”Min viktigaste egenskap som kommunikatör är att kunna lyssna och förstå målgruppen”, säger Anna Fairbass.

Anställningsintervjun. Anna Fairbrass är ny kommunikationschef på fackförbundet ST. Hennes karriärväg har gått via olika fackförbund och ideella föreningar – ett enligt henne medvetet val. Med sina samlade erfarenheter har Anna Fairbrass nu nått en av höjdpunkterna i sin långa karriär.

– Jag kunde verkligen inte tacka nej till det här spännande erbjudandet. Det som lockade var att få bygga upp ny enhet där både sakfrågor och varumärkesstärkande kommunikation ska integreras.

Vilka är de mest aktuella frågorna inom ST just nu?

– Nedläggningarna av arbetsförmedlingar är en av dem. Men vid sidan av det så driver vi en mängd andra frågor som exempelvis stärkt meddelarskydd, utvecklad infrastruktur och hållbart arbetsliv.

Du säger att du medvetet valt fackförbund och ideella föreningar som dina arbetsplatser – varför?

– Jobbet är en så stor och viktig del av mitt liv och därför är det viktigt att jag jobbar med det jag tror på. Samhällsfrågor har alltid intresserat mig, och då vill jag också vara med och driva samhällsförändringar.

Vilka erfarenheter tar du med dig till ST?

– Att vara varsam med medlemmarnas pengar. Därför är det viktigt att göra rätt saker och våga prioritera.

Och hur ser du på kommunikatörens förändrade roll gentemot journalister? Ofta kräver ni bland annat att få läsa och ändra citat samt godkänna bilder, något som var otänkbart för tio år sedan.

– Min syn är att journalister har ett annat syfte med sina uppdrag än vad en kommunikationsavdelning har och för mig är det främmande att lägga mig i hur en journalist rapporterar. Jag förespråkar i stället att man innan gör ett ordentligt jobb internt om hur olika frågor ska kommuniceras till journalister.

Du är instruktör och har rött bälte (graderingen under svart bälte, reds anm) i kampsporten taekwondo. Har det haft någon prägel i ditt yrke?

– Kampsporter är i och för sig hierarkiskt uppbyggda, vilket inte riktigt är min arbetsfilosofi. Men det finns en tydlig gemensam sak i båda och det är att få andra att känna att de kan mer än de tror är möjligt, oavsett om det är i jobbet eller att krossa den där plankan på en gradering.

Vilket bälte ger du dig själv i kommunikation?

– Jag tycker att jag är en duktig kommunikatör, men det finns alltid mer att lära så jag skulle ge mig själv första graden av nio i svart bälte.

Mary Örnborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna