Nyheter

”Jämställda löner om 20 till 25 år”

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Foto: TT-Bild

Gapet mellan män och kvinnors löner består. Men det blir allt mindre. – Om trenden håller i sig har vi jämställda löner om 20 till 25 år, säger John Ekberg, statistikansvarig på Medlingsinstitutet.

Publicerad

Skillnaden mellan män och kvinnors löner var förra året 10,7 procent, enligt Medlingsinstitutet. Det är en minskning med 0,6 procentenheter jämfört med 2017.

– Löneskillnaderna fortsätter att minska. Sedan 2007 har skillnaden minskat med 5,6 procentenheter, säger John Ekberg.

Yrke påverkar

En stor del av löneskillnaden beror på vilket yrke man har. Ålder och utbildning spelar också in. Tar man hänsyn till dessa faktorer återstår en oförklarad skillnad på 4,4 procent mellan män och kvinnors löner.

Även om de traditionellt manliga och kvinnliga yrkena består, luckras de upp allt mer. Denna utjämning av yrkesindelningen bidrar till minskningen av löneskillnaden, enligt Ekberg. Fler kvinnor får också chefpositioner, även det bidrar till att kvinnors genomsnittslön ökar.

Kvinnliga yrken

– Vissa kvinnliga yrken har också haft en ganska lönsam löneutveckling, säger Ekberg och lyfter fram att lönen ökat för lärare och personer som jobbar inom vården.

Kvinnornas löner har stigit med i genomsnitt 3,6 procent per år sedan 2005, medan männens har stigit med i genomsnitt 2,9 procent per år under samma period.

Rapporten är en bearbetning av lönestrukturstatistiken för år 2018 och visar att genomsnittslönen i Sverige 2018 var 34|600 kronor. Högst lön hade manliga tjänstemän i privat sektor med en genomsnittslön på 46|400 kronor. Lägst lön hade kvinnliga arbetare i privat sektor som i genomsnitt tjänade 26|600 kronor.