Johan Pehrson och Paulina Brandberg nya ministrar inom arbetsmarknad

2022-10-18 12:23 Mattias Croneborg  
Johan Pehrson (L), ny arbetsmarknads- och integrationsminister Foto: Christine Olsson/TT

POLITIK. Liberalernas partiledare Johan Pehrson blir ny arbetsmarknads- och integrationsminister. Paulina Brandberg blir jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister.

Johan Pehrson är ny arbetsmarknads- och integrationsminister och har utöver politiken en bakgrund som jurist och företagsledare. Han är sedan april i år Liberalernas partiledare.

Paulina Brandberg (L) blir jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister. Paulina Brandberg har arbetat i 12 år som åklagare och bland annat specialiserat sig på mäns våld mot kvinnor.

På tisdagen presenterade den tillträdande statsministern Ulf Kristersson den nya regeringens politik. Flera nyheter fanns med i regeringsförklaringen som har betydelse för arbetsmarknaden.

– Få uppgifter är lika viktiga som att bryta utanförskapet. De som nu står utanför, och år efter år har levt på bidrag, behöver byta bidragsberoende mot egen försörjning. En stor bidragsreform ska därför genomföras. Det ska ske dels under mandatperioden genom lägre skatt på framförallt låg- och medelinkomsttagare. Dels genom ett bidragstak som gör att det alltid lönar sig bättre att jobba än att leva på bidrag, sade Kristersson.

Samtidigt upprepade han att a-kassan inte kommer att påverkas utan att nivån för den ersättningen ligger fast på dagens nivåer.

Ulf Kristersson vill även förbättra drivkrafterna för äldre som vill stanna kvar i arbetslivet.

– Äldres erfarenhet och kompetens är ofta förbisedd i Sverige. Åldersdiskrimineringen kan vara oavsiktlig, men är ändå kännbar. Det underskattar många äldres förmåga att bidra. Regeringen kommer att ha en tydligt ansvarig minister för de samlade äldrefrågorna.

Regeringen vill därutöver skärpa villkoren för arbetskraftsinvandring. Det ska ske genom högre inkomstkrav och ”förbud mot spårbyte för att motverka fusk”. Samtidigt vill regeringen förbättra reglerna för högkvalificerad arbetskraftsinvandring och utländska forskare.

Därtill ska regeringen tillsätta en produktivitetskommission och minska regelbördan för företag, framförallt småföretag.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen