Nyheter

KI:s visselblåsare nekas prövning i högsta instans

Matthias Corbascio är känd som en av de tre visselblåsarna i den så kallade Macchiarini-affären på Karolinska Institutet i Solna. Paolo Macchiarini var fram till mars 2016 gästforskare. Han tog fram en metod att operera in konstgjorda luftstrupar. Foto: TT-Bild

Högsta förvaltningsdomstolen nekar prövningstillstånd till visselblåsarna i den så kallade Macchiarini-affären. Beslutet kan inte överklagas.

Publicerad

Centrum för Rättvisa som drivit visselblåsarnas sak beskriver beslutet som beklagligt.
– Det är grundläggande i en rättsstat att enskilda som pekas ut som klandervärda av myndigheter måste få möjlighet att försvara sig mot anklagelserna i en rättvis rättegång inför en oberoende domstol. Högsta förvaltnings­domstolens beslut innebär att forskarna inte får den möjligheten i det här fallet, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa i ett pressmeddelande.

Fredrik Bergman är ombud för forskarna Karl-Henrik Grinnemo, Oscar Simonson och Matthias Corbascio. Centrum för rättvisa företräder även forskaren Katarina Le Blanc, som också pekades ut som oredlig i KI:s beslut.

Det var 2018 som Karolinska Institutet fick en anmälan om forskningsfusk som riktad mot kirurgen Paolo Macchiarinis artiklar om konstgjorda luftstrupar. Karolinska Institutets beslut i ärendet innebar att Paolo Macchiarini fälldes för forskningsfusk.

Men i beslutet klandrades även Karl-Henrik Grinnemo, Oscar Simonson och Matthias Corbascio – tre av visselblåsarna som slog larm om missförhållandena till KI:s rektor – samt Katarina Le Blanc och flera andra forskare. Karolinska Institutet ansåg att de borde ha upptäckt och agerat mot felaktigheterna i forskningen tidigare.

De utpekade forskarna överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm som beslutade förvaltningsrätten att inte pröva saken eftersom domstolen bedömde att beslutet inte får överklagas.

Tidigare under våren beslutade även Kammarrätten i Stockholm att inte ge prövningstillstånd i målet. Och nu har alltså även Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till samma sak, vilket betyder att förvaltningsrättens bedömning står fast.