Kollektivavtal nära för Foodoras cykelbud

2020-11-11 08:50 TT  
Ett cykelbud från Foodora på väg för att lämna en matleverans. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Matleveransföretaget Foodora är nära att skriva kollektivavtal med fackförbundet Transport, rapporterar Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad (HD).

– Mitt mål är att vi ska nå fram till ett kollektivavtal. Det är något som är positivt för alla våra medarbetare. Jag tycker också att det vore en fjäder i hatten för oss jämfört med våra konkurrenter, säger Foodora Sveriges vd Hans Skruvfors, till tidningarna.

Beskedet kommer efter Sydsvenskans och HD:s granskning av de kritiserade arbetsvillkoren på Foodora.

Läs mer: Sex frågor till wallraffande journalisten Erik Wisterberg...

Ett kollektivavtal för företagets cykelbud vore banbrytande för gig-branschen, där fackförbundens ställning är svag. Ett eventuellt avtal kan också bli en måttstock för arbetstagare i hela gig-branschen, skriver tidningarna.

Läs mer: Transport: Ett schysst gig är värt schyssta villkor

Förhandlingarna mellan Transport och Foodora har varit i gång sedan tidigt i våras. Ett krav från facket är att cykel- och mopedbud ska få ersättning för sina egna fordon och mobiltelefoner, som de använder för att jobba. Båda parter säger att det mesta i avtalet är klart, men ännu har det inte beslutats om löner och ersättningar.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer