Nyheter

”Kollektivavtalen upprätthålls av arbetsgivarna”

Lars Calmfors

Sjunkande facklig organiseringsgrad utgör ett potentiellt hot mot kollektivavtalssystemet på lång sikt. Än så länge är de flesta företag positiva till kollektivavtalen men den inställningen kan ändras. För att göra kollektivavtalen mer attraktiva kan ett förslag vara att införa sifferlösa avtal även i privat sektor. Detta konstateras i en arbetsmarknadsekonomisk rapport om kollektivavtal som presenterades under tisdagen.

Publicerad

90 procent av alla anställda har i dag kollektivavtal. Detta trots att anslutningsgraden till facken har sjunkit med 15 procent sedan 1997.

Under samma period har företagen organiserat sig i högre grad än tidigare.

– Kollektivavtalen upprätthålls i dag av arbetsgivarsidan, konstaterar rapportens ordförande Lars Calmfors.

Rapporten har jämfört Sverige med andra länder och konstaterar, att även om modellen i dag har starkt stöd så kan situationen förändras på bara några decennier.

Ett viktigt skäl till att företag föredrar att ha kollektivavtal är att det anses ger företaget bra anseende och att samarbetet de anställd förbättras. Bara 15 procent av de tillfrågade skulle helst slippa kollektivavtal, mest kritiska är man inom byggbranschen.

På frågan hur utredarna tycker att modellen med kollektivavtal fungerar som helhet svarar Lars Calmfors:

– Någon slags reglering av arbetsmarknaden behövs. Det finns ett stort värde i ordnade förhållanden. Det går att styra med lagstiftning men kollektivavtal kan anpassas efter olika branscher på ett bättre sätt än lagar.

Länk till rapporten här.