Nyheter

Kommission ska ta itu med skillnaden i livsinkomst

Lise Bergh är arbetsrättsjurist och tidigare ställföreträdande Jämo. Foto: Elisabet Örnerborg
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, till höger, presenterade på torsdagen kommissionens ledamöter: Från vänster Sture Nordh, tidigare TCO ordförande, Nina Åkestam Wikner, doktor i ekonomi, och Lise Bergh, arbetsrättsjurist, ordförande. Dessutom ingår Mahmood Arai, professor i nationalekonomi. Foto: Elisabet Örnerborg

Lise Bergh, arbetsrättsjurist och tidigare ställföreträdande Jämo blir ordförande för regeringens nyinrättade kommission för jämställda livsinkomster. – Jag tackade genast ja. Vi är långt ifrån ett jämställt Sverige, sa Lise Bergh, på presskonferensen i dag.

Publicerad

Lise Bergh är glad över att ha fått förtroendet för även om många arbetar för jämställdhet så är det långt kvar, betonade hon.

– Det här är ju rättigheter som kränks dagligen.

Hon tog också upp de angrepp som finns mot jämställdheten i dag som att aborträtten ifrågasätts och att kvinnor i vissa sammanhang förväntas vara hemma och föda barn.

– Det är ett bra grepp med en kommission med fyra personer plus två kompetenta sekreterare.

Lise Bergh lovade att de ska vara fantasifulla också och tänka utanför boxen.

Kommissionens övriga ledamöter är Mahmood Arai, professor i nationalekonomi (nu utomlands), Sture Nordh, tidigare TCO ordförande och Nina Åkestam Wikner, doktor i ekonomi och författare till boken Feministfällan.

Nina Åkestam Wikner förklarade att hon ska fungera som räknenissa.

– Ofta när man ser på jämställda löner tar man inte hänsyn till föräldraledighet och deltider som påverkar livsinkomsten, sa hon.

Sture Nordh är intresserad av om det går att åstadkomma någon sorts certifiering av jämställda arbetsplatser.

– Det var något som jag var inne på för tjugo år sedan, sa han.

Det skiljer 3,2 miljoner i livsinkomst mellan kvinnor och män. Därför har regeringen beslutat tillsätta en kommission för jämställda livsinkomster, förklarade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen. Sverige har visserligen kommit långt i förhållande till många andra länder.

– Men mycket är kvar att göra. Löneskillnaderna minskar men det går väldigt långsamt, sa Åsa Lindhagen.

Hon pekade på att kvinnor inte är en homogen grupp. Grupper som halkat efter är utrikesfödda kvinnor och kvinnor med funktionshinder till exempel.

– Sverige har en högre grad av utrikesfödda kvinnor i arbete än vad vissa EU-länder har för inhemska kvinnor. Men det räcker inte. Vi behöver göra mer och öka takten, sa jämställdhetsministern.

Kommissionen ska ta itu med fyra områden, jämställda löner – behövs det till exempel mer statistik än den Medlingsinstitutet förmedlar, jämställda inkomster i övrigt, jämställd fördelning av stödåtgärder och jämställda arbetsplatser. Kommissionen ska kartlägga, analysera och ge förslag till förbättringar. Kartläggningen ska delredovisas den 25 januari 2021 och förslagen ska finnas på plats den 20 december 2021.