Nyheter

Kommunal blåser av strejken i kyrkan

Malin Ragnegård Foto: Kommunal

KONFLIKT. Facket och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har kommit överens om nya avtal för kyrkans medarbetare.

Publicerad

Arbetsgivaren accepterade under tisdagen det bud som man sade nej till i förra veckan. Det gäller dels ett nytt kollektivavtal, dels villkor i ett "nytt modernt omställningsavtal", enligt Kommunal.

– Det känns otroligt bra att vi lyckats nå en överenskommelse till ett kollektivavtal för medlemmarna som jobbar inom Svenska kyrkan och att de får ett likvärdigt avtal som övriga arbetsmarknaden har fått, utan villkorsförsämringar, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.

Det nya kollektivavtalet innebär bland annat att allhelgona räknas som storhelg. Tidigare framförhandlade löneökningar kommer betalas ut retroaktivt från den 1 april.

Man är även överens om ett nytt omställningsavtal, som enligt Kommunal "säkrar upp trygghet efter anställning, visstid och vid arbetsbrist". Ett omställningsavtal ger bland annat arbetstagarna skydd om de blir uppsagda eller om de behöver eller vill höja sin kompetens under sin anställning.

Bakgrunden till strejken var att fack och arbetsgivare inte lyckades komma överens om ett nytt avtal. I korthet har tvisten handlat om att facken vill ha samma omställningsvillkor på arbetsmarknaden som andra, vilket Svenska kyrkan nekade till.

Konflikten gick vidare till Medlingsinstitutet, men slutbudet därifrån fick nej från arbetsgivaren varpå Kommunal gick ut i strejk i fredags.

TT: Hur lyckades ni komma överens?

I alla fall från vår sida är jag otroligt stolt över vår organisation, med alla medlemmar och företrädare som ställt upp mangrant och gjort allt för att det ska bli ett avtal. Och det är klart att en strejk som bryter ut påverkar, säger Malin Ragnegård.

Omkring 500 kyrkoarbetare omfattades i Kommunals strejk, däribland vaktmästare och krematoriearbetare. Flera andra fack, som Akademikerförbundet SSR, Vision samt Lärarnas samverkansråd, varslade även om strejk med start nästa vecka.

Kommunals strejk gjorde bland annat att Sofiakyrkan i Jönköping höll söndagens gudstjänst på kyrktrappen utomhus, eftersom kyrkans vaktmästare som omfattades av strejken har i uppgift att öppna kyrkan under helgen, uppgifter som inte får övertas av någon annan vid strejk.

Vi var inte så många som vi brukar, ett 30-tal kanske, men det var en glädje där på något sätt, att vi trots allt kunde samlas och stå där och ta en kopp kaffe tillsammans på stående fot i snålblåsten, säger Peter Wickström, präst och arbetsledare i kyrkan.

Strejken har lett till oro hos människor som exempelvis hade inplanerade vigslar och dop, säger Wickström, som är "väldigt glad" över tisdagens besked.

Jag är otroligt lättad och förvånad att det gick så fort.

"Hade velat nå längre"

Beskedet att arbetsgivaren accepterar medlarens bud kommer mindre än en vecka efter att man sade nej i skarpa ordalag. Då hette det att man inte kan "teckna ett omställningsavtal som blir minst åtta gånger dyrare än idag, och samtidigt behålla långa uppsägningstider och den unikt kostsamma lönegarantin vid omplacering".

TT har sökt arbetsgivarorganisationen, som kommenterar saken i ett pressmeddelande:

"Vi hade velat nå längre, men vi tar vårt ansvar för att Svenska kyrkans viktiga verksamhet ska kunna fortsätta att fungera. Därför har vi träffat en överenskommelse om löneavtal och allmänna villkor", säger förhandlingschef Cecilia Herm.