Kommunal varslar om strejk i Svenska kyrkan

2022-04-08 14:42 Mattias Croneborg  

FÖRHANDLINGAR. Kommunal varslar om konflikt för cirka 5 200 medlemmar som är anställda av kyrkan.

Om inte parterna kommer överens före den 22 april läggs en nyanställnings- och inhyrningsblockad, samt mer- och övertidsblockad. Från den 27 april varslar förbundet om strejk för omkring 500 medlemmar på arbetsplatser runt om i landet. Berörda grupper är bland annat krematoriearbetare och vaktmästare.

– En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal skulle gå med på villkorsförsämringar för att få likvärdiga omställningsmöjligheter som flertalet på svensk arbetsmarknad”, kommenterar Kommunals ordförande Malin Ragnegård i ett pressmeddelande.

– Vi är mycket förvånade över att Kommunal väljer att gå till konflikt utan att först försöka lösa frågan genom medling. Vi har försökt skapa förutsättningar för konstruktiva diskussioner men Kommunal har inte varit intresserad av att hitta lösningar, kommenterar Cecilia Herm, förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, i ett pressmeddelande.

 

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen