Nyheter

Kommunal varslar om strejk i Svenska kyrkan

Förhandlingarna inom kyrkan har pågått i åtta månader utan att parterna kommit en millimeter närmare varandra. Foto: TT-Bild
Malin Ragnegård, förbundsordförande för Kommunal. Foto: Kommunal
Cecilia Herm, förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation förhandlingschef, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

FÖRHANDLINGAR. Kommunal varslar om konflikt för cirka 5 200 medlemmar som är anställda av kyrkan.

Publicerad

Om inte parterna kommer överens före den 22 april läggs en nyanställnings- och inhyrningsblockad, samt mer- och övertidsblockad. Från den 27 april varslar förbundet om strejk för omkring 500 medlemmar på arbetsplatser runt om i landet. Berörda grupper är bland annat krematoriearbetare och vaktmästare.

– En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal skulle gå med på villkorsförsämringar för att få likvärdiga omställningsmöjligheter som flertalet på svensk arbetsmarknad”, kommenterar Kommunals ordförande Malin Ragnegård i ett pressmeddelande.

– Vi är mycket förvånade över att Kommunal väljer att gå till konflikt utan att först försöka lösa frågan genom medling. Vi har försökt skapa förutsättningar för konstruktiva diskussioner men Kommunal har inte varit intresserad av att hitta lösningar, kommenterar Cecilia Herm, förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, i ett pressmeddelande.