Kommunals ordförande kan nekas ansvarsfrihet

2016-04-21 09:18 Tiina Demargne  

Kommunals avgående ordförande Annelie Nordström och två styrelseledamöter för bolaget Lyran rekommenderas inte ansvarsfrihet inför förbundet stämma i slutet av maj.<br/>– Naturligtvis är detta ett nederlag för mig personligen, säger Annelie Nordström på torsdagsförmiddagens presskonferens.

– Jag var alldeles för ivrig att ta itu med att vända medlemsutvecklingen. Jag borde istället ha städat bland stadgeformuleringar och skapat professionella rutiner, säger Annelie Nordström.

Bolaget Lyran gjorde under 2015 en förlust på 93 miljoner kronor. En betydande del av detta är nedskrivningen av stockholmskrogen Metropol Palais. Revisorerna konstaterar att Annelie Nordström "har haft ett särskilt ansvar för verksamheten i Kommunal, där Lyran ingår", skriver TT.

Fackförbundet kan ställa skadeståndskrav på Annelie Nordström, en fråga som den nya förbundsstyrelse får ta ställning till.

Förbundsstyrelseledamöterna Marcelo Rojas och Cecilia Rohdin föreslås också nekas ansvarsfrihet vid kongressen eftersom de har varit Kommunals representanter i Lyrans styrelse. Men Kommunals förre kassör Anders Bergström beviljas ansvarsfrihet eftersom han inte har varit en del av förbundsstyrelsen. Han utreds för bland annat mutbrott och trolöshet mot huvudman.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer