Nyheter

Kraftig varselvåg pressar a-kassorna

Hotell- och restaurangfacket har fått reda på 6 000 varsel hittills och fler kommer att läggas i närtid, säger ordförande Malin Ackholt.

CORONA. Under förra veckan ökade antalet varsel kraftigt. Då kom fler varsel än under hela mars månad i fjol. Nivåerna liknar dem under finanskrisen 2008. Det sätter press på omställningsorganisationerna och a-kassorna.

Publicerad

Coronaviruset slår hårt mot näringslivet. Hårdast drabbade är restauranger och hotell i storstäderna. Från första till 15 mars rapporterades 4 669 varsel in till Arbetsförmedlingen visar nya siffror från myndigheten. Under hela mars 2019 var siffran 3 292.

Hur många fler varsel vi kan komma att se är svårt att svara på – liksom de effekter som regeringens krisåtgärder kommer få.

– I övriga branscher så ser det ut ungefär som tidigare, där har vi inte sett någon ökning än. Men det här är bara en vecka i mars och rapporteringen från företagen själva tyder på att det kommer fortsätta i andra branscher också. Men det vet vi inte än hur det kommer att se ut, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen till TT.

Enligt Hotell- och restaurangfacket är de inrapporterade varslen i underkant. Facket har fått reda på 6 000 varsel hittills och fler kommer att läggas i närtid, säger ordförande Malin Ackholt till Sveriges Radio.

– Vi vet att vi kan vänta in varsel på ytterligare 4 000 och enligt arbetsgivarna så är det ungefär 10 000 personer som har blivit av med sina extraanställningar, de får inga nya arbetstimmar.

Det är långt ifrån alla som varslas om uppsägning som verkligen blir av med jobbet efter förhandlingen med facket. Sveriges Radio uppger att mellan 1985 och 2009 blev en av fem som varslats arbetslös och under finanskrisen 2008-2009 var det två av fem som blev uppsagda, enligt Arbetsförmedlingen.

Annika Sundén uppger till Sveriges Radio att Arbetsförmedlingen har inlett dialoger med trygghetsorganisationerna för att hantera situationen.

Samtidigt uppger Sveriges 25 a-kassor att de nu intensifierar sitt samarbete för att så långt som möjligt minimera eventuella effekter av det nya coronaviruset.

– Det viktigaste nu är att a-kassorna hjälps åt om många medarbetare blir sjuka samtidigt som arbetsbördan ökar till följd av stigande arbetslöshet. Vi har därför en tät dialog och ett aktivt riskarbete med såväl de 25 a-kassorna som med berörda myndigheter och leverantörer, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor i ett pressmeddelande.