Krisavtal ska reglera brandarbete

2019-06-18 08:52 TT  

Efter fjolårets stora skogsbränder rådde viss förvirring om ersättning till alla de olika yrkesgrupper som ryckte ut för att hantera krisen.

Nu vill Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tillsammans med berörda fackförbund förhandla fram ett "krisavtal", rapporterar Sverige Radio Ekot.

– Vid kris finns det behov för en större flexibilitet i anställningsvillkoren, särskilt då vad gäller arbetstidsförläggningen. Vi behöver också en enhetlig reglering av villkoren: alla som jobbar vid en kris ska veta vilka villkor som gäller, säger SKL:s förhandlingschef Jeanette Hedberg till radion.

– Det omfattar ju brandmän, sjuksköterskor, läkare, lärare. Alla.

Läs mer: Alla parter nöjda med nya beredskapsavtalet

Kommunal företräder Räddningstjänstens anställda och enligt fackförbundets avtalssekreterare Lenita Granlund rådde det stor förvirring om ersättning.

– Det är frågor som arbetstider, ersättningar och arbetsmiljöfrågor som uppstår. Det kan vara restider, när ska man få sin vila, när ska man träda i tjänst igen, säger hon.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer