Kritisk reporter avstängd från sitt arbete

2015-12-07 13:12 Lena Gunnars  
Chefredaktör för Dagens Samhälle är Mats Edman. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) Thord Eriksson, reporter på Dagens Samhälle är avstängd, rapporterar tidningen Journalisten. Arbetsgivaren har enligt tidningens sajt beslutat att inleda en juridisk process mot honom. Beslutet ska ha fattats efter att Thord Eriksson uttalat sig kritisk mot tidningsledningen i en artikel.

Thord Eriksson medverkade i en artikel i Journalisten förra veckan där han var kritisk mot tidningsledningen. Dagen efter ska bolagsstyrelsen på Dagens Samhälle ha fattat beslut om att han skulle stängas av från sin tjänst.

Artikeln där Thord Eriksson medverkade handlade om allvarliga arbetsmiljöproblem på Dagens Samhälle och att åtta journalister har riktat en misstroendeförklaing mot tidningens chefredaktör och VD Mats Edman. Den lokala facklubben ska enligt Journalisten ha lagt ner sin verksamhet och arbetstagarrepresentanterna har avgått från bolagsstyrelsen.

Mats Edman har lämnat en kommentar till Journalisten via mejl:

”Vi följer i detta ärende enbart de rekommendationer som våra arbetsrättsjurister och organisationskonsulter lämnat till styrelse och företagsledning på Dagens Samhälle. I övrigt har vi inga kommentarer.”

I ytterligare mejl till tidningen efterskriver Mats Edman:

”Artiklarna i Journalisten saknar helt betydelse för åtgärden. Kritik får självfallet framföras. Beslutet fattades på fredagen av helt andra skäl, som jag inte kan gå in på.”

 

Han skriver vidare till Journalisten att han inte förbjudit medarbetare att diskutera:

”Däremot får man inte arrangera möten på betald arbetstid om det inte sker i regi av facket.”

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer