Kvinnliga präster ofta utsatta för könsdiskriminering

2008-03-06 10:34 Pontus Ohlin  

Mer än hälften av landets kvinnliga präster inom Svenska kyrkan anser sig ha blivit diskriminerande eller negativt behandlade i sitt arbete. Det visar en undersökning som Kyrkans tidning gjort.

Nära 60 procent av de tillfrågade kvinnoprästerna svarade ja på frågan om de upplevt att de blivit diskriminerade eller på andra sätt behandlats negativt på grund av att de är just kvinnor.

En av tre som diskriminerats uppgav dessutom att de diskriminerats fler än tio gånger under sin yrkeskarriär.
Värst utsatta är kyrkoherdarna, där tre av fyra upplevt diskriminering och/eller negativ behandling.

Enligt Kyrkans Tidning många motstånd just för att de är kvinnliga chefer. Till exempel vägrar inte sällan en manlig präst att ta emot nattvarden av en kvinnlig kollega.
För att få bukt med könsdiskrimineringen behöver kyrkan nu en organisationsförändring, säger ärkebiskop Anders Wejryd till SVTs Rapport:

- Det kan behövas färre och starkare arbetsgivare.

Luleå stift toppar listan, tätt följt av Visby, Härnösand och Göteborg. Minst andel prästvigda kvinnor som upplever sig diskriminerade har Karlstad stift.

Pontus Ohlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna