Låga pensioner ska höjas från 2021

2020-03-05 15:45 TT  

(Uppdaterad) Många pensionärer kan räkna med flera hundralappar mer i månaden nästa år. Partierna är överens om att införa ett särskilt tillägg för de med lägre pensioner.

Tillägget berör personer med mellan 9 000 och 17  000 kronor i månaden i allmän pension, enligt en överenskommelse i pensionsgruppen där sex av riksdagens åtta partier ingår.

Som mest kan det bli 600 kronor i höjd pension.

– Det är ett väldigt bra besked för pensionärerna, dels att vi höjer pensionen här och nu och att pensionstillägget införs 2021. Men pensionsgruppen fortsätter också för att vi långsiktigt ska höja pensionerna, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Han poängterar att det är de med mellan 11 000 och 14 000 kronor i allmän pension i månaden som kan få 600 kronor mer per månad. För de med 9 000–11 000 kronor respektive 14 000–17 000 kronor i månaden blir höjningen lägre.

Det särskilda tillägget ges för att det har kommit att bli liten skillnad mellan de som arbetat länge och de som inte arbetat alls. Tanken med det nya pensionssystemet var att det skulle löna sig mer att arbeta, jämfört med tidigare.

Enligt regeringen kostar förslaget statskassan fyra miljarder kronor.

PRO kritiskt

PRO:s vice ordförande Jan Andersson är kritisk och anser att detta inte är tillräckligt:

– Nej, det är det inte. Det är välkommet och ett steg i rätt riktning. Det är en kortsiktigt bra lösning för det gynnar dem med låg pension som förvärvsarbetat. De har haft obetydligt mer än om de inte hade förvärvarbetat men detta löser inte de långsiktiga problemen, säger han till TT.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer