Las-bråk i LO – kan stoppas på kongress

2019-12-17 10:49 TT  
LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: TT-Bild

Det stormar internt i LO. Flera förbund har hoppat av den laddade förhandlingen med arbetsgivarna om arbetsrätten. De åtta kvarvarande förbunden förhandlar ändå vidare, beslutar LO-styrelsen.

Enligt Seko kan LO-kongressen stoppa las-förändringen.

Det hettade till ordentligt inom LO i förra veckan. Fem av förbunden hoppade av de gemensamma LO-förhandlingarna med Svenskt Näringsliv sedan det i en principöverenskommelse framgått att facken skulle vara beredda på att göra det lättare för arbetsgivare att göra sig av med anställda. Visserligen är inget färdigförhandlat.

– Men det här indikerar att LO är villigt att gå längre än vad vi som förbund är beredda till. Och då är det bättre att säga nej nu, säger Valle Karlsson, ordförande för Seko, ett av avhopparfacken.

– Och ingenting har förändrats i sak, säger han vidare efter måndagens styrelsemöte där las-frågan (lagen om anställningsskydd) stod högst på dagordningen.

Förhandlar vidare

Men en majoritet av LO-förbunden är fortsatt med på förhandlingsvagnen.

– Vi har beslutat att åtta förbund går vidare med förhandlingar, säger LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Läs mer: IF Metall: Alla har haft möjlighet att tycka till

Det finns nu en gemensam skiss till vidare förhandlingar med arbetsgivarna.

– Men jag kan inte nu säga något om innehållet, säger Thorwaldsson.

Nu händer inget mer i las-förhandlingarna på länge, en ordinarie lönerörelse står för dörren. Och i juni väntar en LO-kongress som kan stjälpa hela lasset över ända. De avhoppade förbunden har fler medlemmar och därmed en majoritet på kongressen.

Kan stoppa frågan

TT: Antyder du då att ni kommer att försöka stoppa det här på kongressen?

– Jag antyder ingenting, det får väl ligga i betraktarens ögon. Jag gör bara konstaterandet att det är en LO-kongress innan de här förhandlingarna kommer att återupptas, och jag utgår ifrån att den här frågan kommer att diskuteras på kongressen, säger Valle Karlsson.

Bakgrunden är denna: När regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna enades om januariavtalet beslöts bland annat att arbetsrätten skulle göras om. Avtalet innebär till exempel att turordningsreglerna ska göras mer generösa ur arbetsgivarnas synvinkel. Fack och arbetsgivare får först chansen att enas i avtal, annars blir det lagstiftning, är hotet som starkt ogillas av främst facken.

En regeringstillsatt utredning ska lägga fram sitt förslag till lag i maj nästa år, så det brådskar för parterna att enas.

Kan bli kris

I förra veckan läckte en del ut om innehållet i förhandlingarna mellan facken och arbetsgivarna, vilket fick flera LO-förbund (och även Saco-förbundet Lärarnas Riksförbund) att hoppa av. I huvudsak handlar det om protester mot att arbetsgivarna lättare ska få säga upp anställda.

Det finns också mer löntagarvänligt innehåll i det preliminära utkastet, bättre förutsättningar för att hitta nytt jobb bland annat, men att begreppet saklig grund vid uppsägningar skulle tas bort är för magstarkt för flera av facken. Huruvida skrivningen om saklig grund finns med där eller inte, vill Thorwaldsson inte berätta.

Vad blir då värdet av ett avtal om bara lite drygt hälften av förbunden är med?

– Det är förstås bättre om alla är med, men vi har lite olika behov av det här, säger Thorwaldsson och pekar exempelvis på att parterna i den kommunala sektorn kör sitt eget spår.

Just den frågan lär senare landa hos politikerna: Är uppslutningen kring ett avtal tillräckligt stor för att stoppa lagstiftningen?

Ytterst kan hela den här frågan leda till ytterligare en regeringskris. Vänsterpartiet har sedan tidigare sagt att man kommer att fälla regeringen på just frågan om arbetsrätten om den kommer med mer arbetsgivarvänlig lagstiftning på området. Och precis som med den nyliga krisen kring Arbetsförmedlingen har Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna flaggat för att hänga på V.

Fakta: De fem som hoppat av

De fem LO-förbund som hoppat av är Kommunal, Seko, Byggnads, Fastighets och Målarna.

Pappers valde att ställa sig utanför redan innan förhandlingarna inleddes.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer