Las: LO vill göra upp med Svensk Näringsliv

2021-05-18 08:59 Tiina Demargne  
LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

(Uppdaterad) LO:s ledning vill göra ett försök och återuppta förhandlingar med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv om delar av Las-uppgörelse, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

LO:s styrelse bestämde på måndagen att kalla in ett ett extra representantskap den 27 maj för att avgöra om LO ska återuppta förhandlingarna igen. Den främsta frågan ska röra omställningsstödet.

– Det är oerhört viktigt att medlemmarna i alla LO-förbund får tillgång till en godtagbar omställning genom en kollektivavtalad omställningsförsäkring. Det nuvarande avtalet är inte längre optimalt när de nya reglerna börjar gälla, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson, på tisdagen i ett pressmeddelande.

Tolv av fjorton LO-förbund står fortfarande utanför överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Enbart IF Metall och Kommunal har hittills anslutit sig.

Det är tre parallella utredningar som ska göra verklighet av PTK:s och Svenskt Näringslivs överenskommelse om en reformerad arbetsrätt.

Läs mer: Las – så fortsätter maktstriden

Utredningarna, som skulle ha varit klara den 15 maj men är försenade, rör:

* Anställningsskydd och tillhörande a-kassefrågor.

* En ny omställningsorganisation som ska erbjuda och finansiera grundläggande omställnings- och kompetensstöd.

* Ett nytt och parallellt offentligt studiestöd.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen