LO, PTK och Svenskt Näringsliv bildar nytt EU-råd

2018-10-01 14:46 Lena Gunnars  

Idag ser ett nytt partsgemensamt råd dagens ljus. Arbetsmarknadens EU-råd ska tillvara gemensamma intressen på EU-nivå.  

LO, PTK och Svenskt Näringsliv har bildat rådet mot bakgrund av att EU kommit att påverka arbetsmarknadsområdet allt mer på senare år.  Med hjälp av rådet vill LO, PTK och Svenskt Näringsliv hitta partsgemensamma ställningstaganden i syfte att värna kollektivavtalets ställning och den svenska arbetsmarknadsmodellen.

”EU-medlemskapet är positivt för företagen och för medarbetarna, men EU-kommissionens många initiativ till lagstiftning utsätter den svenska kollektivavtalsmodellen för allt större påfrestningar. Därför är det viktigt att vi parter på den privata sidan kan agera tidigt och gemensamt för att värna parternas autonomi och avtalsfrihet”, säger Peter Jeppsson, vice vd, Svenskt Näringsliv, i ett uttalande.

Från LO kommenterar Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande, rådet så här:

”Vi har en svensk modell som fungerar väldigt bra. Genom rådet kan vi arbeta ännu mer långsiktigt för att tillvarata våra gemensamma intressen när det gäller arbetsmarknadsfrågor på EU-nivå.”

Rådet har sex företrädare för Svenskt Näringsliv, och fem vardera från LO och PTK. Enligt planen ska det sammanträda minst fyra gånger varje år eller när någon av parterna begär det.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsrätt