Nyheter

LO:s högsta organ godkänner nya Las

LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

FÖRHANDLINGAR. Representantskapet, LO:s högst beslutande organ mellan kongresserna, godkände på onsdagskvällen principöverenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd.

Publicerad

Beslutet innebär enligt LO att arbetsmarknadens parter tar makten över reglerna på arbetsmarknaden.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

– Jag är stolt över att vi tar ansvar. Överenskommelsen innehåller förbättringar kring till exempel visstidsanställningar och hyvling. Man ska komma ihåg att en fjärdedel av Sveriges arbetarkvinnor har en visstidsanställning. Dessutom kan vi inte stoppa det lagstiftningsarbete som är på gång – det är bättre att vara med och påverka, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

–  Kvällens besked innebär också att representantskapet har godkänt ett nytt omställningsavtal med Svenskt Näringsliv. Nu får även de förbund som väljer att stå utanför huvudavtalet ett betydligt bättre omställningspaket, säger Susanna Gideonsson.

Det är upp till varje förbund att besluta om de vill skriva under principöverenskommelsen eller inte. Om ett år måste politikerna ha levererat sin del, först då är det aktuellt att skriva under huvudavtalet.