LO vill hjälpa de papperslösa

2008-05-28 13:32 Mattias Davidsson  

LO-förbunden samlar sig för att bättre bemöta den utländska arbetskraft som på olika sätt kommer till Sverige. En arbetsgrupp föreslår att tillfälliga gästarbetare ska kunna bli medlemmar i facket och att papperslösa avkriminaliseras.

Fackets roll är att upprätthålla kollektivavtal och se till att löntagarna behandlas rättvist. För att säkra ordning och reda på arbetsmarknaden måste facket vara offensivt, aktivt och samordnat.

Det konstaterar en förbundsgemensam arbetsgrupp inom LO som har arbetat med frågan om migration. Idag släpps rapporten "Fackliga verktyg för migranter". När arbetskraften blir allt rörligare kar samtidigt problemen med exploatering, illegal anställning, skattebrott och illojal konkurrens ökat.

I det läget måste LO bli bättre på att sprida information om sin verksamhet och om villkoren på den svenska arbetsmarknaden. Facket måste också hjälpa migranter som arbetar tillfälligt i Sverige.

Arbetsgruppen använder ordet migrant som samlingsnamn för personer som är Sverige antingen inom ramen för EU:s fria rörlighet, eller som utstationerade, utlandsvärvade eller asylsökande. Bland migranterna finns också en växande, men formellt sett osynlig grupp papperslösa.

Det här är en heterogen samling människor som dock har det gemensamt att de vet lite om praxis på svensk arbetsmarknad. Därmed faller de lätt offer för mindre seriösa arbetsgivare och blir utnyttjade. Det här gäller särskilt de papperslösa som befinner sig i landet utan tillstånd.

I rapporten föreslår arbetsgruppens bland annat att:
- LO söker samarbete med Migrationsverket
- facket ger sig ut mer på fältet för att finna oseriösa arbetsgivare
- LO:s förbund hjälper migranter
- det bör bli möjligt för tillfälliga gästarbetare att bli medlemmar i facket
- kravet för att få F-skattesedel skärps
- papperslösa avkriminaliseras
- det blir möjligt att utdöma skadestånd hos arbetsgivare
- LO:s medlemsvärvningsprojekt byter erfarenheter med fackliga kollegor i andra länder
- de nordiska facken ytterligare hjälper varandras medlemmar
- det införs ett internationellt fackligt pass
- LO förbättrar sin information till migranter med hjälp av hemsidor, tolkar och via ambassader
- LO-förbunden strävar efter tidig kännedom om nya utländska entreprenader.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer