”Man ska nästan räkna med att bli trakasserad”

2019-01-24 00:00 Mikael Kindbom  
Ann Georgsson.

– Läkare eller förskollärare skulle aldrig väljas bort på grund av sin hudfärg, men med hemtjänstpersonal går det tydligen bra. Det säger Ann Georgsson, förbundsombudsman på Kommunal.

Hon möter många medlemmar inom hemtjänsten som blivit kränkta av brukare och patienter med rasistiska attityder. Men alla vågar inte slå näven i bordet.

– Man är rädd att förlora jobbet. Det är ofta osäkra visstidsanställningar inom hemtjänsten.

Ann Georgsson menar att det finns ett slags överseende med rasism inom hemtjänsten. Äldre människors beteenden bortförklaras med sjukdomar och fördomar.

– Man ska nästan räkna med att bli trakasserad.

Förbundsombudsmannen konstaterar att de äldres rättigheter att få vara som de är krockar med personalens rätt att bli respekterade. Hon tillägger att också an­höriga till brukare och patienter kan komma med rasistiska påhopp. Ann Georgsson anser att det är dags att ta problemen med rasism inom hemtjänsten på allvar. Till att börja med vill hon att en tydlig värdegrund införs där alla männi­skors lika värde slås fast.

Hon anser att rasismen kan likställas med hot och våld på arbetsplatsen.

– Det är som att varje dag gå hem till någon som slår dig. Och att bli slagen verbalt kan sätta sig djupare än att bli fysiskt attackerad. Det går inte att ta bort sin hudfärg.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna