Maud Olofsson vill byta ut Las mot "mini-Las"

2009-05-06 11:54 Esref Okumus  

Höj arbetslöshetsersättningen och byt ut lagen om anställningsskydd mot en "mini-Las". Det föreslår centerpartiets styrelse inför stämman som inleds i Örebro imorgon, torsdag.

Centerpartiet anser att arbetsrätten är omodern och behöver reformeras. Partiet vill istället införa "en ny och mer flexibel arbetsmarknadsmodell". Modellen består av fyra delar:
Högre arbetslöshetsersättning, "mini-Las", individuellt skatteavdrag för kompetenssparande och sänkta arbetsgivaravgifter.
Egentligen vill Centerpartiet avskaffa turordningsreglerna och låta arbetsmarknadsparterna sköta frågan. Men på kort sikt vill man behålla en "mini-Las" med en kärna som innehåller ett grundskydd mot godtyckliga uppsägningar för dem som idag har en fast anställning.
- Åtgärderna hör ihop och bör genomföras samtidigt, påpekade Maud Olofsson på en presskonferens.
Företagen måste kunna välja vilka medarbetare de behöver oavsett om det gäller rekrytering eller avveckling, konstaterar partistyrelsen. Inte minst de små företagen ska kunna komma överens direkt med de anställda, "utan hinder av lagstiftning och centrala kollektivavtal".
Idag har företag med upp till tio anställda rätt att undanta två personer från turordningsreglerna. Detta vill partiledning ändra på genom att införa "proportionalitet" som ger företag möjligheten att undanta personal i förhållande till antal anställda.
Företag med upp till 50 anställda ska kunna undanta 10 personer, företag med upp till 40 får rätt att undanta 8 personer, och så vidare. Maud Olofsson medgav på presskonferensen att förslagen innebär ett "tvåfrontskrig" för Centern, eftersom varken Moderaterna eller Socialdemokraterna vill ändra på den rådande ordningen.
- Vi kommer inte att ändra uppfattning för att andra tycker annorlunda, sade hon.
Partiledningen vill också stärka arbetslöshetsförsäkringens roll som omställningsförsäkring och höja ersättningsnivån, "exempelvis under de tre första månaderna", genom höjt tak eller höjd ersättningsnivå. Men bara "om det statsfinansiella läget tillåter". Dessutom kan en sådan höjning "förenas med en snabbare avtrappning i ersättningsnivåerna". Det vill säga högre a-kassa i början av arbetslösheten och lägre i slutet.
Partiledning vill även införa skatteavdrag för individuellt kompetenssparande, i ett så kallat "framtidskonto", som en slags individuell omställningsförsäkring.

Fakta

Centerns förslag i korthet:
- minimerad Las
- höjd a-kassa
- avdrag för kompetenssparande
- sänkta arbetsgivaravgifter
- nya system med lärlingslöner
- förlängd provanställning för ungdomar
- slopad åldersgräns för starta-eget-bidrag
- obligatorisk arbetslöshetsförsäkring
- valfria arbetsförmedlingstjänster
- arbetsmiljöutbildning för chefer
- nytt "Centrum för hälsa i arbete"

Esref Okumus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer