Medlare utsedda i SAS-konflikten

2022-06-10 13:28 Mattias Croneborg  

Medlingsinstitutet har utsett Jan Sjölin, Claes Stråth och Cecilia Fahlberg Pihlgren att medla i tvisten om ett nytt kollektivavtal mellan Svensk Pilotförening å ena sidan och SAS och Svenska Flygbranschen å den andra.

Medlingsinstitutet meddelar beskedet i ett pressmeddelande.

Jan Sjölin är tidigare avtalssekreterare i fackförbundet Kommunal.

Claes Stråth är tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet.

Cecilia Fahlberg Pihlgren är tidigare ordförande i fackförbundet Unionen.

SAS bedriver verksamhet i Sverige, Norge och Danmark och har kollektivavtal med fackliga pilotföreningar i alla tre länder. Men i alla tre länder har förhandlingarna om nya kollektivavtal strandat.

De fackliga pilotföreningarna samverkar med varandra i förhandlingarna om nya kollektivavtal i respektive land (inom "SAS Pilot Group", förkortat "SPG"). Enligt Medlingsinstitutet är tvistefrågorna i väsentliga avseenden desamma i alla tre länder och en lösning av tvisten i ett land är därmed av central betydelse för lösningar av tvisterna i de andra länderna.

Medlingsinstitutet är en statlig myndighet under Arbetsmarknadsdepartementet med uppgift att medla i arbetsmarknadstvister i förbundsförhandlingar om kollektivavtal samt i lokala tvister då fackförbund kräver kollektivavtal med enskilda arbetsgivare. Medlarna är inte anställda vid Medlingsinstitutet utan agerar på uppdrag av myndigheten.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen