Medlemskap i facket lockar i kristider

2020-04-14 08:55 TT  
LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: TT-Bild

CORONAVIRUS. Alla varsel i hotell- och krognäringen har medfört rusning till facket. Även musikerna har strömmat till.

Året började som vanligt för många LO-förbund numera, medlemmarna lämnar. Men sedan kom coronakrisen och massuppsägningarna i krog- och hotellbranscherna. I kristider lockar facket, så var det under 1990-talskrisen.

I mars vände därmed medlemssiffrorna upp och speciellt i de mest utsatta branscherna. Hotell- och restaurangfacket (HRF) och Musikerförbundet har båda fått tio procent fler medlemmar i mars.

Och merparten har tillkommit mot slutet av mars, enligt LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

– Och det fortsätter, det här är början på en rejäl tillströmning, det tror jag, säger han.

För hela LO-kollektivet ökade antalet medlemmar med cirka 10 000, varav HRF stod för 2 717 av dessa. Musikerförbundet är LO:s allra minsta och ökningen i antal var mer blygsamma 237 stycken, men andelsmässigt stor.

Även Handels och Kommunal och några till har haft en större tillströmning, om än mindre andelsmässigt.

Det visar att många är oroliga för egen del, enligt Thorwaldsson. Men han tror nu att krisen skapar en ny syn på solidaritet.

– Tidigare har många tänkt att man klarar sig på egen hand, den tidsandan tror jag kommer att ändras, säger LO:s ordförande.

Men facket lockar mindre än a-kassan som fått betydligt fler medlemmar än så, där handlar det om flera tiotals tusen fler som ser över sitt ekonomiska skydd.

Olle Lindström/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer