Migrationsverkets avgående gd: ”Hatet och hoten äter på en”

2016-09-16 17:00 Tiina Demargne  
- Det är många på Migrationsverket och på andra myndigheter som gör ett jättebra arbete, är väldigt lojala mot sin uppdragsgivare och som utsätts för attackerna och de troll som finns på internet i dag, säger Anders Danielsson, avgående vd på Migrationsverket. Foto: TT-Bild

Anders Danielsson väljer att lämna sitt uppdrag som generaldirektör för Migrationsverket. Han blir generalsekreterare på Röda korset och uppger för Aftonbladet att det varit en tuff tid de senaste åren med inslag av hot och kritik.

– Det är inte så att jag går runt på stan med mörka solglasögon och är rädd. Men det är klart att det äter på en. Det är sällan vi får hyllningskörer runt oss. Det har varit allt från att jag ska skjutas till att jag ska avgå. Det är klart att det inte är roligt. Men jag är inte ensam om det. Det är många på Migrationsverket och på andra myndigheter som gör ett jättebra arbete, är väldigt lojala mot sin uppdragsgivare och som utsätts för attackerna och de troll som finns på internet i dag, säger Anders Danielsson, enligt Aftonbladet.

Han är jurist, tidigare generaldirektör för säkerhetspolisen, 62 år och har arbetat på Migrationsverket i fem år, varav de senaste under den ökade flyktingtillströmningen. På fredagen gav han besked om sin avgång.

– Det låter så dramatiskt att jag avgår. Man kan också uttrycka det som att jag går vidare. För mig är det mitt liv och min utveckling och jag har fått möjlighet att jobba i en annan organisation med ett annorlunda uppdrag. Efter snart fem år på Migrationsverket och efter noga övervägande tyckte jag att det passade mig bra, säger Anders Danielsson, till Aftonbladet och fortsätter:

– Många tittar på 2015 som om det vore det enda året. Men för oss på Migrationsverket har det varit en kraftig ökning av asylsökande sedan 2012, sedan blev det så klart extremt stort fokus i höstas. Men tillsammans med kommuner och frivilligorganisationer tycker jag att vi lyckades lösa uppgiften att ge tak över huvudet till 140 000 människor som kom under fyra månader.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer