Nyheter

Mikael Sjöberg ska syna fusk i arbetslivet

Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens tidigare generaldirektör, ska utreda åtgärder mot kriminalitet i arbetslivet. Foto: Janerik Henriksson/TT

(Uppdaterad) Regeringen vill öka insatserna mot det som arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kallar skurkföretag och arbetslivskriminalitet. Till hjälp och utredare utser hon Arbetsförmedlingens nyss avgångne generaldirektör Mikael Sjöberg.

Publicerad

Mikael Sjöberg ska följa upp det som hittills gjorts för att komma tillrätta med olika former av brottslighet på arbetsmarknaden.

– Det är kriminalitet som blivit en viktig inkomstkälla för den grova organiserade brottsligheten, de seriösa företagen kan inte konkurrera, säger Nordmark på en pressträff.

Sedan något år samarbetar åtta myndigheter med gemensamma kontroller av företag och branscher där olika former av brott, allt från sådana som rör arbetsmiljön och skatter till utnyttjande av människor.

Förra året hade de åtta fokus på skönhetssalonger, bygg- och restaurangbranschen och många av de uppemot 2 000 gemensamma kontroller som gjordes handlade om det, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket.

Utredaren ska föreslå hur det myndighetsgemensamma arbetet kan utvecklas, och hur eventuella hinder för ett smidigt och effektivt samarbete som finns i dag kan tas bort. En fråga är hur information och uppgifter om personer och företag lättare ska kunna delas mellan myndigheterna. Enligt de åtta myndigheterna är sekretess som hindrar utbyte ett stort problem.

Mikael Sjöberg ska också, bland annat, undersöka om den modell med id-kontroller och tjänstekort som finns i byggbranschen, för att motverka fusk och svartarbete, kan användas i fler branscher.

Utredningen ska vara klar senast den 30 december i år.

Åtta myndigheter i samarbete

Åtta myndigheter har regeringens uppdrag att under tre år samarbeta mot olika former av fusk och brottslighet i arbetslivet.

De åtta är Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Försäkringskassan, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Jämställdhetsmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten.

Under 2019 genomfördes omkring 2 000 myndighetsgemensamma kontroller. Omkring ett av tio kontrollerade företag tvingades stänga hela eller delar av verksamheten efter kontroll.

Källa: Arbetsmiljöverket