Nyheter

Ministern: Fullkomligt oacceptabla löner

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Jonas Ekströmer / TT-Bild

Det är fullkomligt oacceptabelt att städerskor arbetar för löner så låga som 12 kronor i timmen, och byggjobbare för 30. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark efter TT:s rapportering om den lågkvalificerade arbetskraftsinvandringen.

Publicerad

TT har i flera artiklar rapporterat om problemen som följt med Sveriges unika regler om arbetskraftsinvandring.

Såväl myndigheter som forskare och polis vittnar om att systemet utnyttjas. Bland annat sker sammanblandning mellan arbetskraftsinvandringen och asylsystemet, och många lågutbildade arbetskraftsinvandrare tvingas jobba under slavliknande villkor. Handel med arbetstillstånd är enligt både Arbetsmiljöverket och polisen mycket vanligt.

Nu reagerar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Att lågkvalificerad utländsk arbetskraft utnyttjas är ett stort problem, säger hon.

TT: Arbetsmiljöverket nämner att städerskor jobbar för 12 kr i timmen och byggarbetare för 30–35 kr.

– Det är fullkomligt oacceptabelt. Det ska inte förekomma på svensk arbetsmarknad, säger Eva Nordmark.

Läs mer på Arbetarskydd: ”Skönhetsindustrin och byggbranschen sticker ut”

Under tisdagen ska hon till Göteborg för att ta reda på mer hur Arbetsmiljöverket jobbar med de här frågorna och hur myndighetssamverkan ser ut. Innan dess vill hon inte uttala sig om vad regeringen och staten kan göra.

TT: I valrörelsen 2018 talade Socialdemokraterna om ett stopp för lågutbildad arbetskraftsinvandring från utanför EU om det finns arbetslösa i Sverige som kan ta jobben?

– Det är inte en del av januariavtalet. Det jag kommer att sätta fullt fokus på som arbetsmarknadsminister är den här myndighetssamverkan som vi har och säkerställa att Arbetsmiljöverket har rätt resurser. Det handlar om att samordna myndigheters uppdrag, som Arbetsmiljöverkets, Skatteverkets och Polisens, säger Eva Nordmark.