Nyheter

Ministern: ”På hela livsinkomsten skiljer det miljoner”

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen under manifestationen på Sergelstorg i Stockholm. Foto: Elisabet Örnerborg

- Varje dag arbetar kvinnor nästen en hel timme gratis. Och tittar man på hela livsinkomsten skiljer det flera miljoner för att de är kvinnor. Pengar är makt och makt ska fördelas jämställt, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Publicerad

Jämställdhetsministern Åsa Lindhagen deltog i en manifestation för jämställda löner på Sergels torg på tisdagen. Arrangör är Nätverket för lön hela dagen som består av fackförbund, kvinnoorganisationer och politiska kvinnoförbund.

– Vi är så många människor som vill se ett jämställt samhälle, sa Åsa Lindhagen och talade för kvinnor ska ha rätt till halva makten och hela lönen.

Jämställdhetsministern berättade också att regeringen tillsatt en utredning för att se över möjligheten att koppla sanktioner till kravet på arbetsgivaren att aktivt förebygga diskriminering.

– Vi behöver också stärka möjligheterna för utrikes födda kvinnor. Här gör vi inte tillräckligt.

Josefin Johansson, känd från bland annat På spåret sjöng en medryckande medley som började med Dolly Partons ”Working nine to five” och slutade med Beatlesinspirerade ”All you need is lön”!

Därefter var det dags för Sveriges Kvinnolobbys generalsekreterare Clara Berglund att presentera det nya klockslaget för när kvinnors gratisarbete börjar. Förra året hade nätverket räknat ut att kvinnor jobbade gratis efter klockan 16.06 varje dag medan männen får betalt hela vägen fram till klockan 17.00. I år flyttades klockslaget fram till 16.09.

Tre minuter mindre gratisarbete jämfört med förra året. Clara Berglund kunde förstå de lite lama applåderna. Förutom jämställda löner kräver nätverket samma rätt till heltid och trygga anställningar, stopp för diskriminering och att även strukturella löneskillnader ska tydliggöras och åtgärdas.

Intervju med Jenny Andersson, Kvinnolobbyn: