Ministrar kräver krafttag mot sexuella trakasserier

2017-11-07 14:35 Tiina Demargne  
Jämställdhetsminister Åsa Regnér och arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson deltog i #metoo-manifestationen på Sergels torg i Stockholm den 22 oktober 2017. Efter upprop på sociala medier samlades tusentals människor på flera platser runt om i landet för att synlig­göra sexuella trakasserier och övergrepp. Foto: TT/IBL Bildbyrå

#METOO. Regeringen kallar parterna till möte om hur sexuella trakasserier ska motverkas. Skyddsombuden har en stor roll att fylla.

Den virala #metoo-rörelsen utvecklades ultrasnabbt, tack vare sociala medier, till en lavin som tvingar regeringen att agera.

– Det är helt otillständigt att så många kvinnor upplever en så utsatt och otrygg position på sina arbetsplatser som #metoo vittnar om, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Lag & Avtal.

Tillsammans med jämställdhetsminister Åsa Regnér har hon bjudit in till möte fredag den 8 december för att diskutera sexuella trakasserier i arbetslivet. Förutom de centrala parterna kommer Arbetsmiljöverket och eventuellt Diskrimineringsombudsmannen, DO, att medverka.

– Vi bjuder in till en dialog just med anledning av #metoo, sexuella trakasserier och oönskade beteenden på arbetsplatser. Det är en arbetsmiljöfråga, hur människor ska kunna vara trygga och ha en rimlig arbetsmiljö, säger Ylva Johansson.

Arbetsmarknadsministern anser att föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS: 2015:4, är en viktig pusselbit. Hon menar att föreskrifterna erbjuder nya verktyg för att kunna agera i frågor som rör sexuella trakasserier.

– Det handlar om att synliggöra det, att våga prata om det och arbeta systematiskt med det. Det är det som jag vill prata med parterna om.

Ylva Johansson betonar chefernas stora ansvar.

– Jag vill också diskutera hur skyddsombuden ska kunna jobba mer systematiskt med den här typen av arbetsmiljöfrågor.

Har du själv blivit utsatt för sexuella trakasserier eller oönskat beteende?

– Du, det tror jag alla kvinnor har varit med om.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer