Musikerförbundet om Idol-konflikten: – Förhandlingarna i slutfasen

2016-12-08 11:35 Calle von Scheele  

Det är fortfarande oklart om TV4 kan sända säsongsfinalen av Idol på Globen Arena i morgon. Parterna förhandlar fortfarande om en lösning på konflikten. – Det är svårt att veta vart det tar vägen. Ingenting är klart förrän allt är klart, säger Musikerförbundets ordförande Jan Granvik, till Lag & Avtal.

Konflikten blossade upp sedan det blivit allmänt känt att deltagarna i tävlingen Idol ersätts med 875 kronor per vecka och har skrivit på kontrakt som innehåller en del oskäliga villkor, enligt Musikerförbundet.

Just nu pågår förberedelserna för den stora Idol-finalen för fullt. Den sänds från Globen i Stockholm och arrangörerna räknar med många tusen i publiken.

In i det sista förhandlar parterna. De träffas efter lunch på torsdagen. Musikerförbundet tror att någon form av besked ska kunna lämnas sent på eftermiddagen.

– Förhandlingarna är inne i slutfasen, säger Jan Granvik.

Den varslade strejken har skjutits upp en gång tidigare. Då berodde det på en fredspliktsinvändning från produktionsbolaget Fremantle Media. Efter arbetsdomstolens prövning av varslet för två veckor sedan fick facket klartecken för sin strejk.

Fremantle Media har sedan konflikten blossat upp gått in som medlem i arbetsgivarorganisationen Almega och förhandlar om kollektivavtal med Musikerförbundet.

TV 4 meddelade redan förra veckan att kanalen planerar att sända programmet oavsett vad som händer. Inför semifinalen förra veckan sa TV 4 presschef Anders Edholm:

– Vi kommer att ha en semifinal och vi kommer att ha en final. Det kommer att bli en Idol-sändning på fredag och det kommer att bli en final nästa vecka.

Musikerförbundet har fått starkt stöd från sina systerförbund i LO. Seko har till exempel hotat med att ta ut förarna på de två tunnelbanelinjer som stannar vid Globen i sympatistrejk den kväll som finalen äger rum.

På medlarens begäran har Musikerförbundet skjutit upp strejken till senast kl. 19.00 på fredag. En timme senare inleds tevesändningen av finalen.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt