Myndighet mot utbetalningsfusk föreslås

2020-06-08 10:31 TT  
Regeringens utredare Ann-Marie Begler föreslår en ny myndighet Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringens utredare Ann-Marie Begler föreslår att en ny myndighet inrättas som ska verka för att pengar från välfärden inte betalas ut felaktigt.

"Vi konstaterar att den samlade beredskapen mot felaktigt utnyttjande och bedrägerier riktade mot välfärden är otillräcklig och behöver stärkas. Felen måste identifieras och stoppas i ett mycket tidigare skede. Bidragsbrotten måste förhindras", skriver hon på DN Debatt.

Myndigheten ska upptäcka, förebygga och förhindra felaktiga utbetalningar och när någon försöker lura systemen, skriver hon, och hänvisar till en färsk statlig utredning som uppskattade att det årligen felaktigt betalas ut mellan 11 och 27 miljarder kronor från välfärdssystemen.

Läs mer: Skatteverket ska stoppa fusk i städbranschen

Den nya myndigheten ska enligt utredaren bland annat omfatta utbetalningar från Arbetsförmedlingen, CSN, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Skatteverket och arbetslöshetskassorna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna