Nyheter

Myndighetsanställda har fått felaktig pension

Anställda vid 50 myndigheter riskerar att få delar av sin pension indragen, efter en räknemiss i lönesystemet. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Anställda vid 50 myndigheter riskerar att få delar av sin pension indragen, efter en räknemiss i lönesystemet, skriver Dagens Nyheter.

Publicerad

Statens servicecenter, som bland annat ansvarar för löneadministration hos 160 myndigheter i Sverige, har under flera månader 2019 och 2020 lämnat ett felaktigt pensionsunderlag till Statens Pensionsverk. I samband med att ett nytt lönesystem infördes i höstas uppstod ett beräkningsfel, som inneburit att de 50 myndigheter som bytt till det nya systemet betalat en för hög pensionspremie för vissa av sina anställda.

Det gäller vissa anställda, som varit föräldra- eller graviditetslediga, men hur många som omfattas är inte klarlagt än. En uppskattning är 200 personer.

− Det kan vara färre, men det kan också vara avsevärt många fler, säger Hans Tynelius, divisionschef för myndighetsservice på Statens servicecenter, till tidningen.

Fler myndigheter använder sig av samma lönesystem, så Tynelius poängterar att fler sannolikt är drabbade.

Missen innebär inte att de anställda tvingas betala tillbaka, utan att myndigheterna måste försöka få tillbaka de felaktigt inbetalade beloppen