Nyheter

Niclas Lindahl: ”Ingen kringgår märket”

”Vi behöver jobba mer med att möjliggöra ett längre arbetsliv. Jag tror att kunskap kommer att bli äldre snabbare. Jag har inte lösningarna klara, men det här be­höver vi lyfta”, säger Niclas Lindahl. Foto: SKL

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Niclas Lindahl är ny förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. En post han haft som tillförordnad sedan i höstas.– Det är en intressant utmaning att vara förhandlare i vår sektor.

Publicerad

30 motparter, 1,2 miljoner anställda och en vilja att utveckla välfärden lockade Niclas Lindahl till SKL.

– Jobbet handlar mycket om att hålla samman avtalsfloran. Vi förhandlar lön, villkor, omställning, pensions- och försäkringsavtal – hela paketet. Det gäller att få ihop det så att avtalen stödjer de olika verksamheterna i landstingen och kommunerna.

Hur går det?

– Kommuner och landsting ska leverera samma kvalitet på välfärdstjänster i hela landet. Men verksamheterna har olika utmaningar både geografiskt och demografiskt. Jag tror att det är en lite större utmaning att vara förhandlare inom vår sektor än om man hanterar en bransch.

Kommer du att vara vid för­handlingsbordet?

– Ambitionen är att inte vara med i de konkreta förhandlingarna. Men ibland blir det så.

Hur är du som förhandlare?

– Svårt att recensera sig själv. Jag säger ändå att jag är lösningsfokuserad, men det är väl alla förhandlare å andra sidan. Jag är nog relativt orädd för att pröva nytt.

Du har jobbat som facklig förhandlare tidigare. Hur kommer det sig att du gick till arbetsgivarsidan?

– Det är ett perspektivbyte som jag lockades av. Egentligen hanterar vi samma frågor, men ur olika perspektiv.

Hur kändes det att byta sida?

– Det handlar ytterst om att hitta lösningar på problem. Vi har egentligen gemensamma problem som vi ska lösa. Men visst har jag bytt sida.

Vad tar du med dig från andra sidan?

– Att ha haft olika perspektiv kan kanske göra att man snabbare hittar lösningar. Jag ser det i alla fall som en tillgång.

Hur ser du på att tjänstemännen fått mer än märket de senaste åren medan de lågt betalda kollektivanställda fått mindre?

– Man måste ha en längre horisont och då har vår sektor ungefär samma löneökningstakt. Ingen kringgår märket. Vi har lokal lönebildning och för vissa av våra yrkesgrupper har det blivit väldigt tydligt att det finns en arbetskraftsbrist.

Är det här ett problem?

– Det grundläggande problemet är arbetskraftsbrist. Det är vår utmaning, liksom många andras.