Nyheter

”Nu tar vi bevakningen av EU ett steg längre”

”Nu får jag arbeta på en bredare plattform med flera branscher”, säger Anders Canemyr om nya jobbet på Industriarbetsgivarna. Foto: David Thunander

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Anders Canemyr tillträdde nyligen som ny chef för industrisamverkan och internationella arbetsgivarfrågor på Industriarbetsgivarna. Befattningen är helt ny.

Publicerad

– Det är en spännande plattform att komma till och en riktig utmaning.

Har du tröttnat på Livsmedels­före­tagen?

– Nej. Det har varit en fantastisk och lärorik tid. Jag var där i drygt två år och har haft många intressanta uppdrag. Ett år var jag tillförordnad vd och fick bland annat möjlighet att arbeta med utveckling av näringspolitiska frågor utöver arbetsgivarfrågorna. Jag har också varit vice vd och förhandlingschef.

Vad kommer du sakna från Livsmedelsföretagen?

– Det är en spännande bransch som även den har roliga utmaningar. Men nu får jag arbeta på en bredare plattform med flera branscher och i viss mån kombinera påverkansarbete med arbetsgivarfrågor. Nu ska jag jobba mer med hela värdekedjan vilket även innefattar samverkan med andra organisationer.

Vad tar du med dig därifrån som du kan ha nytta av i din nya roll?

– Mycket av det politik- och påverkansarbete som vi har bedrivit på Livsmedelsföretagen, efter­som det är både en bransch- och arbets­givar­organisation.

Vilka internationella frågor kommer du främst att ha fokus på?

– Det är viktigt att vi har de internationella arbetsgivarfrågorna i perspektiv när vi tittar på såväl medlemsnyttan som den ökande konkurrenskraften. Majoriteten av Industriarbetsgivarnas medlemsföretag verkar på en global marknad, varför frågor som påverkar deras möjligheter att exportera är särskilt viktiga. Vi måste arbeta mer internationellt för vara med och påverka där vissa beslut tas.

Industriarbetsgivarna lyfter fram vikten av att kraftsamla intressebevakningen, nu när allt fler arbetsrättsliga frågor regleras på EU-nivå. Hur ska du jobba för att lyckas med det?

– Jag är ödmjuk inför uppgiften. Den är stor och viktig och hanteras på flera nivåer. Vi har historiskt jobbat mycket med sociala frågor i Sverige, vilket i stora delar bör upprätthållas. Industriarbetsgivarna har sedan länge aktivt arbetat med att påverka i EU-frågorna. Nu tar vi det ett steg längre och kraftsamlar vår EU-bevakning.