”Ny ordförande måste samla LO”

2019-11-05 14:01 Tiina Demargne  
Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin omvaldes i maj i år till ordförande för Kommunalarbetareförbundet. Foto: Kommunal

– Nu behöver vi en ordförande som lyckas samla oss alla 14 förbund. Jag skulle inte ha något emot att det blev någon från Kommunal, säger Tobias Baudin, till Kommunalarbetaren.

På tisdagsmorgonen kom nyheten om att Karl-Petter Thorwaldsson avgår som LO:s ordförande vid kongressen i juni. Kommunals ordförande Tobias Baudin är en av namnen som nämns som efterträdare, liksom IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Aftonbladets politiska kommentaror Lena Melllin menar dock att Tobias Baudins "aktier sjönk" då Kommunal valde att ställa sig utanför just LO-samordningen.

Nyheten om Karl Petter Thorwaldssons avgång förvånar Lena Mellin:

– Jag blev väldigt överraskad över att han lämnar. LO:s ordförande  brukar normalt sitta mer än åtta år, säger hon i Aftonbladet TV.

Men för Tobias Baudin var det ingen överraskning:

– Karl-Petter berättade för mig när han blev vald att han inte skulle sitta längre än två perioder. Sedan har det blivit allmänt känt i dag. Jag respekterar beslutet även om han gärna hade fått fortsätta längre. Han är en fantastisk talare och har kunnat entusiasmera människor runt omkring sig, säger Tobias Baudin, till Kommunalarbetaren.

Pappers ordförande Pontus Georgsson, säger till Arbetet, att det är någon från industrin som bör bli ordförande:

– I en avtalsrörelse krävs att någon från ledningen är från ett industriförbund.

En som nyligen drog ner applådåskor på LO:s representantskap var Handels ordförande Susanne Gideonsson. Handels är LO:s tredje största förbund och hon nämns som en tänkbar kandidat, skriver TT.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna