Nya miljarder ska lyfta äldreomsorgen

2020-05-12 09:58 TT  
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Jessica Gow/TT

CORONAVIRUS. Regeringen, C och L satsar 2,2 miljarder kronor på att förbättra personalförsörjningen och få fler att söka jobb inom äldreomsorgen. Man tillför även ytterligare pengar för att täcka extraordinära vård- och omsorgskostnader för kommuner och regioner.

– Behöver resurserna ökas på, så gör vi det, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Det så kallade äldreomsorgslyftet innebär att anställda inom äldreomsorgen ska erbjudas betald utbildning på arbetstid, vilket ska möjliggöra fler fasta anställningar.

– Det kommer att innebära att 10 000 fler undersköterskor och vårdbiträden kan kompetensutvecklas, säger Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström, på en pressträff med finansminister Magdalena Andersson (S), finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna.

Det blir också möjlighet för arbetsgivare att växla upp deltidsarbete till heltidsarbete.

2020 och 2021

Staten ska finansiera kostnaden för den tid den anställde är frånvarande på grund av studier. Satsningen omfattar 2,2 miljarder kronor under 2020 och 2021, och är i linje med det som presenterats av Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Kommunal där de bedömde att 10 000 personer skulle kunna omfattas, enligt partierna.

Regeringen tillför även medel för att 10 000 personer kan utbildas inom vård och omsorg inom regionalt yrkesvux under det fjärde kvartalet 2020 om de studerar på halvtid. Även folkhögskolans yrkesutbildningar ska byggas ut med runt 1 000 nya halvårsplatser redan 2020, också de platserna blir med tyngdpunkt på vård och omsorg. Staten föreslås stå för hela kostnaden av platserna på folkhögskolan.

TT: Utbildningspaketet motsvarar 10 000 personer – är inte behovet större?

– Det kan det absolut vara. Men förslaget kommer ursprungligen från facket och arbetsgivarna och det här är vad de bedömer vara möjligt att genomföra, säger Magdalena Andersson.

TT: Är det ett krav på arbetsgivarna att erbjuda fast anställning efter utbildningen?

– Exakt vilka villkor det blir kommer fack och arbetsgivare att presentera, säger hon.

Räta ut frågetecken

SKR har oroats för att inte få full täckning för extrakostnader i vård och omsorg. Regeringen vill nu räta ut de frågetecknen.

Hittills har tre miljarder kronor avsatts till kommuner och regioner för dessa extrakostnader med anledning av pandemin. Nu tillförs ytterligare två miljarder till totalt fem miljarder kronor.

– Behöver resurserna ökas på, så gör vi det, säger Magdalena Andersson och betonar att fem miljarder inte är ett tak.

Emil Källström tror inte att det är sista gången som potten för extraordinära kostnader fylls på.

– Jag skulle tro att den här posten kommer att fortsätta öka om coronasmittan fortsätter att påverka kommuner och regioner lång tid framöver, vilket tyvärr mycket tyder på, säger han.

SKR bedömer att det behövs ytterligare 8 miljarder kronor i generella statsbidrag nästa år.

– Jag vill inte stänga några dörrar när det gäller ytterligare tillskott till kommunerna, säger Källström.

Flera oppositionspartier har signalerat att de vill skjuta till mer pengar och frågan ska diskuteras, konstaterar han.

Ändrar förordning

Regeringen och samarbetspartierna ändrar också i den förordning som reglerat de extraordinära kostnaderna, och som har orsakat förvirring och oro bland kommuner och regioner.

Socialstyrelsen ska till exempel inte längre prioritera bland ansökningar, pengarna kan ansökas redan tidigt i höst och kostnader kan ersättas retroaktivt från februari.

Totalt har nu regeringen presenterat olika krispaket för totalt 190 miljarder kronor, enligt finansministern.

Lars Larsson/TT

Maria Davidsson/TT

Marc Skogelin/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer